VPRO Gids 5

4 februari t/m 10 februari
Pagina 35 - ‘Spelpatroon’
papier
35

Spelpatroon

Katja de Bruin

‘Morgen en morgen en morgen’ van Gabrielle Zevin, waarin twee hyperintelligente einzelgängers computerspellen ontwerpen, laat zich lezen als soap én als historische roman over technologie. “Het ging mij om de creatieve uitwisseling tussen Sam en Sadie.”

Er zijn van die boeken die je ineens overal tegenkomt. Zo’n boek schreef Gabrielle Zevin. Haar roman Morgen en morgen en morgen stond in december werkelijk op ieder Amerikaans eindejaarslijstje. Een van de recensenten die het als haar favoriete boek noemde, vermeldde dat het tijdens een vakantie door vier van de vijf gezinsleden was gelezen. Ze vonden het unaniem geweldig.

Een omvangrijke literaire roman die verschillende generaties aanspreekt, dat komt maar zelden voor, en de uitgever had dit succes dan ook niet zien aankomen, vertelt Zevin vanuit Los Angeles, waar ze woont en waar een belangrijk deel van haar roman zich ook afspeelt. ‘Dankzij al die lijstjes is het overal uitverkocht en pas over een maand weer verkrijgbaar.’ Morgen en morgen en morgen (de titels is ontleend aan een regel uit Macbeth) gaat over een ongebruikelijk en voor boomers op het eerste gezicht weinig aantrekkelijk onderwerp: games. Computerspelletjes dus.