VPRO Gids 22

3 juni t/m 9 juni
Pagina 66 - ‘dinsdagetalage’
66

dinsdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Chinees op z’n retour

Het Chin.Ind.Rest. maakt in Nederland steeds vaker plaats voor het all-you-can-eat wokrestaurant of een fastfoodketen. Een onomkeerbaar proces?
De streken van Van Boven

NPO 2 xx.xx-xx.xx

Op de lijst van bedreigde horecasoorten prijkt, tussen Bruin Café en Klassiek Cafetaria, het in neonletters uitgelichte Chin.Ind.Rest, concludeert Yvette van Boven aan het begin van de aflevering De streken van Van Boven. Merkwaardig, want de Chinezen toonden zich, nadat zij in de jaren twintig in de havenbuurten van Rotterdam en Amsterdam neerstreken, als buitengewoon vooruitstrevende restauranteigenaren. Zo waren zij als eerste op zondag open en introduceerden ‘de afhaal’: een op de Hollandse smaakpapillen afgestemde mix van foeyonghai, babi pangang, nasi, bami, loempia, kroepoek en sambal, verpakt in plastic, witte bakjes, die vanachter een mysterieus luik tevoorschijn kwam, mee naar huis kon worden genomen en daar met het bord op schoot – net voordat Studio Sport begon – werd genuttigd. Chinees eten werd bijna net zo Nederlands als een harinkje happen.