VPRO Gids 2

14 januari t/m 20 januari
Pagina 50 - ‘zondagetalage’
papier
50

zondagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Boevenfilm

Een brute vergismoord en de harde wereld van drugscriminaliteit vormen de achtergrond van het verhaal in de zesde en laatste telefilm.
Matties

zondag

NPO 3 10.00-11.25

85 minuten

npo start

Telefilms zijn bedoeld voor kinderen vanaf negen jaar. Dat de heftige thematiek van misdaad en straatcultuur goed werken in de levendige slotaflevering Matties van regisseur Ineke Houtman (1956) heeft vooral te maken met het script, dat bol staat van modern taalgebruik en straattaal. En ook de opgewekte rapmuziek uit de soundtrack past precies in het straatje van de jonge doelgroep. In vrijwel niets is daardoor te merken dat Matties geregisseerd is door iemand uit een veel oudere generatie, wat vaak wel het geval is bij het soort kinderfilms dat de moderne tijdgeest probeert te vangen. De film voelt daardoor natuurlijk en authentiek, want de doelgroep wordt serieus genomen, zonder dat er al te veel wordt uitgelegd of verbloemd.