VPRO Gids 13

1 april t/m 7 april
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Moonwalk

 

Hoezeer ik het Marcel Marceau ook gun – ik ben getrouwd met een mimespeler –, de informatie over hem in ‘Een stil gebaar’ klopt niet (VPRO Gids #11). U schrijft dat hij de inspiratie is geweest voor Michael Jacksons moonwalk, maar dat was Jeffrey Daniel. Daniel begon als achtergronddanser bij het populaire Afro-Amerikaanse muziekprogramma Soul Train en werd bekend als zanger/danser in de soul- en funkgroep Shalamar. Toen de band in 1982 een hit scoorde met ‘A Night to Remember’ volgde er een optreden in het Britse tv-programma Top of the Pops, waar Daniels de moonwalk liet zien. Het publiek begreep er niets van: lag er olie op de vloer? Zaten er wieltjes onder zijn schoenen? Werd hij getrokken? Michael Jackson was een fan van Daniels en huurde hem in om de backslide van hem te leren. In 1983 introduceerde Michael Jackson deze dans als de moonwalk. Daniel haalde zijn inspiratie bij Don Campbell, die danste bij The Electric Boogaloos. Veel eerder, in 1932, voerde Cab Calloway dezelfde dans – die toen de buzz heette – ook al uit. Ere wie ere toekomt, zeker in deze tijd van Black Awareness.

HENRIETTE BANNINK, AMSTERDAM

Grondstoffen

Het doet mij deugd dat het inmiddels doordringt dat windmolens en zonnepanelen zeldzame en veelal schadelijke grondstoffen nodig hebben die gedolven worden met behulp van kinderarbeid (De avondshow met Arjen Lubach, NPO 1, 21 maart jl.). Dit besef hadden wij echter eerder kunnen hebben door naar de verguisde documentaire Planet of the Humans te kijken. Maar goed, beter laat dan nooit. Deze feiten tonen aan dat het middel erger is dan de kwaal en Lubach had nog even moeten doorpakken als het gaat om de effectiviteit van het vervangen van onze hoogwaardige, bedrijfszekere energievoorziening door peperdure wind- en zonne-energie. Dit is niet alleen van de elementen afhankelijk, onderhoudsgevoelig en buitengewoon complex, ook het storten van uitgewerkte panelen en turbinewieken wordt een regelrechte ramp. Bovendien moet er een volledig (fossiel) back-upsysteem blijven draaien om uitval en fluctuaties van de stroomvoorziening te voorkomen. Lubach eindigde met de woorden dat wij de keuze hebben tussen zeldzame grondstoffen of het onderspit delven. Leuk gevonden, maar dit is onzin. Draai het maar eens om: is het klimaat gered als wij ons land en onze zee vol zetten met windturbines en zonnepanelen? Natuurlijk niet, daarvoor is Nederland veel te klein. Kleiner alleen al dan een achttal steden in China. Datzelfde China bouwt er (evenals India) nog eens honderden kolencentrales bij en onze oosterburen stappen juist over op aardgas. Hebben wij last van zelfoverschatting of is dit een vorm van ‘schaalbegoocheling’?

REYNIER PRONK, HEEMSTEDE

Gurdjieff (2)

Dank aan Carlo Smits voor de terechte terechtwijzing betreffende de vermeende ‘spiritist/kwakzalver’ Gurdjieff (‘Forum’ #10). Aanvullend: laten we vooral niet vergeten dat deze filosoof/mysticus/schrijver ook een geweldig componist was. De afgelopen jaren werd zijn werk prachtig vertolkt door het duo Anja Lechner (cello) en Francois Couturier (piano), maar ook door niemand minder dan Keith Jarrett, die een hele cd vol sacred hymns van G.I. Gurdjieff opnam. Wonderschone (en wellicht zelfs helende) muziek!

JAN GROEN, BOIJ

Bang in de klas

Ik ben bang als iedereen in mijn klas bijvoorbeeld alles al klaar heeft en ik nog niet (VPRO Gids #8, ‘Achterwerk: Niet veilig’). En dat ik dan niet meer tijd heb. Dan ben ik bang dat ik het niet meer af kan maken. Zoals een werkje. En dat de juf dan denkt: oh, dat is helemaal niet erg, ze maakt het thuis gewoon af. Maar misschien heb ik thuis dan de goede dingen niet om het af te maken. Zijn er andere kinderen die dat ook hebben en kunnen jullie mij helpen?

FIEKE (7), UTRECHT