VPRO Gids 11

18 maart t/m 24 maart
Pagina 74 - ‘woensdagetalage’
papier
74

woensdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Een stil gebaar

‘Stilte is geen dode tijd, stilte is muziek,’ zei Marcel Marceau over de kunstvorm die hij zijn hele leven vol overgave beoefende.
Der Pantomime Marcel Marceau

Woensdag

Arte 22.10-23.05

Een pantomimespeler kan alles nadoen (‘pantomime’ is een samentrekking van het Griekse pan (alles) en mimos (imitator). De Franse mimespeler Marcel Marceau (1923-2007) zei het mooier: ‘Je kunt alles zijn: de wind, God, een grote man, een kleine man, een bloem, een boom.’ In zijn jonge jaren creëerde Marceau zijn alter ego Bip de Clown: wit gezicht, gestreept truitje, grote operahoed en rode bloem.  Marceau speelde veel legendarische mimegedichten of, in het Frans, mimodrames: korte toneelstukjes, waarvan zijn beroemdste een act van twee minuten is waarin hij het leven van een mens verbeeldt: Adolescence, maturité, vieillesse et mort. Een recensent zei daarover: ‘Hij speelt in twee minuten klaar wat de meeste romanciers in hele boeken niet lukt.’ Een andere Marceau-klassieker is zijn Marche contre le vent (‘Tegen de wind in lopen’) die Michael Jackson inspireerde voor zijn moonwalk.