VPRO Gids 12

25 maart t/m 31 maart
Pagina 66 - ‘dinsdagetalage’
papier
66

dinsdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Klanktapijtwevers

Neoklassiek scoort. ‘The Sound Weavers’ ontrafelt de aantrekkingskracht van eigentijdse klavierdichters als Ludovico Einaudi en Joep Beving.
Het uur van de wolf

dinsdag

NPO 2 22.40-23.35

55 minuten

NPO Start

De moderne mens heeft veel aan zijn hoofd. Als de bovenkamer overvol raakt kan muziek heilzaam zijn. Met welluidende pianoklanken kom je al een heel eind. De grauwsluier van alledag vervliegt en gedachten ordenen zich. In het verleden kruidden de grote klassieke componisten hun magische toonladders met peper en zout. Een heel leger aan eigentijdse neoklassieke toondichters en pianisten denkt daar anders over. De gestroomlijnde ervaring van schoonheid staat voorop, waarbij de muziek tot de uiterste tonale essentie wordt teruggebracht. Duister klankkleurenspel of al te ingewikkelde passages worden vermeden. De neoklassieke zoethouder excelleert in kalmerende, filmische muziek die perfect kan dienen als serene soundtrack bij je dagelijkse beslommeringen. Inmiddels hebben neoklassieke componisten een popheldenstatus bereikt, met miljoenen streams, uitverkochte concerten en platina albums. In de Duitse documentaire The Sound Weavers, vanavond in Het uur van de wolf, worden vier neoklassieke toppers voorgesteld.