VPRO Gids 10

11 maart t/m 17 maart
Pagina 90 - ‘vrijdagetalage’
papier
90

vrijdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Corrie, Albert en Ashley

In ‘Corrie’ ligt de focus op de partner van iemand die in transitie is. Regisseur Marieke Widlak vertelt waarom ze juist deze keuze maakte.
2Doc kort: Corrie

vrijdag

NPO 2 22.20-22.50

30 minuten

npo start

‘Albert was een man, een échte man, een stoere kraanmachinist,’ vertelt Corrie over haar partner in de documentaire Corrie. Albert heet inmiddels Ashley, maar deze korte film gaat niet over haar. Regisseur Marieke Widlak (1993) had een vriendin wier vader ‘uit de kast kwam als vrouw’. Ze kende de moeder van haar vriendin ook goed en vroeg zich af wat zo’n grote verandering betekende voor de dynamiek in een relatie, en dan vooral voor de partner van degene in transitie. Ze besloot het uit te zoeken via een onbekend stel in een soortgelijke situatie – bij genderpoli’s ging ze op zoek. ‘Ik had direct een gigantische klik met Corrie, zij voelde zo vertrouwd. Ze vertelde van alles, maar gaf ook goed haar grenzen aan. Ik reed vanuit Rotterdam naar Gennep en het voelde alsof ik bij familie op bezoek ging.