VPRO Gids 10

11 maart t/m 17 maart
Pagina 74 - ‘woensdagetalage’
papier
74

woensdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Niet denken maar plukken

György Ligeti wilde steeds iets nieuws, en dat hoefde niet per se perfect uitgevoerd te worden. Dat is pas écht moeilijk voor de beroepsstrijker.
Avondconcert

NPO Klassiek 20.00-22.30

Muzikanten doen veel dingen tegelijk die allemaal ten koste van elkaar kunnen gaan. Een strijker leest noten, zet een vinger op een snaar, strijkt, luistert naar het resultaat, bedenkt hoe de volgende noot zal klinken en ontspant de schouders – allemaal tegelijkertijd en als het een beetje meezit kan hij ook nog met minieme aanpassingen reageren op zijn collega’s die ondertussen vergelijkbare dingen tegelijkertijd doen. Let iemand te veel op het een, dan gaat er iets anders mis. Daarom automatiseren muzikanten hun handelingen met allerlei oefeningen. Die dienen uiteindelijk achteloos te kunnen worden afgeraffeld. Een strijker heeft een oefening pas volbracht wanneer hij hem sneller kan spelen dan denken.