VPRO Gids 1

7 januari t/m 13 januari
Pagina 90 - ‘vrijdagetalage’
papier
90

vrijdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Voor God en de lente

Een wit voetje halen bij je favoriete opperwezen met muziek. Vanavond klinken orkestrale offerandes van Igor Stravinsky en Olivier Messiaen.
Vrijdagconcert

vrijdag

NPO Klassiek 20.30-22.30

120 minuten

nporadio4.nl

Het brengen van een offer is een ritueel met een lange grijze godenbaard. Zo’n geschenk kan vele vormen aannemen. In het verleden gingen we op de knieën voor een gevreesd opperwezen om een voorspoedige oogst te bewerkstelligen. Van plengoffers tot mensen op het altaar, de keuze was reuze. Ook ons moderne schietgebedje voor succes blijft een intieme offerande aan de allerhoogste. Voor twintigste-eeuwse componisten zijn deze offerrituelen koren op de muzikale molen. Componeren als een spirituele heisessie met hitsige ritmes, extatische harmonieën en verleidelijke melodieën. Beroemdste voorbeeld is natuurlijk Le Sacre du printemps van Igor Stravinsky. Zijn lenteoffer uit 1913 zou uitgroeien tot een van de sleutelwerken van de afgelopen eeuw.