VPRO Gids 1

7 januari t/m 13 januari
Pagina 66 - ‘dinsdagetalage’
papier
66

dinsdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Te koop: heilig huisje

Historicus Wim Berkelaar vertelt over zijn podcast over secularisatie in Nederland.
Nooit meer slapen

dinsdag

NPO Radio 1 0.00-1.00

60 minuten

vpro.nl

Niet het altaar, maar een groot whiteboard geldt tegenwoordig als het middelpunt van de Pauluskerk in Enschede. Op dat bord schrijft de crossfittrainer iedere dag wat volgelingen moeten doen om het pad naar het paradijs – een uitstekende gezondheid, uitmuntende conditie en spieren als staalkabels – te bewandelen. Met een zandzak op de nek een rondje rond de kerk rennen, bijvoorbeeld.

Op eigen spierkracht tractorwielen rondrollen door het gangpad. Of gewichtheffen tussen de kerkbanken, met uitzicht op de glas-in-lood Maria. Van de 6900 kerken in Nederland hebben er bijna 1400 een nieuwe bestemming gekregen, meldde Trouw in 2019. Leegstaande kerken zijn in de afgelopen jaren onder andere omgetoverd tot Voedselbank (de Sint-Egbertuskerk in Almelo), coronatestlocatie (de Heilige Martelaren van Gorcumkerk in Huissen) en boekwinkel (Dominicanen in Maastricht). Of sportschool, dus.