VPRO Gids 9

26 februari t/m 4 maart
Pagina 90 - ‘vrijdagetalage’
papier
90

vrijdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Free Christina  

‘Hij strijdt voor rechtvaardigheid, in woord en beeld,’ zei Adriaan van Dis over Jan Banning. Dat doet hij nu met en voor een vrouw die al dertig jaar gevangen zit.
Nooit meer slapen

NPO Radio 1 0.00-1.00

Hele levens kon je lezen in de ogen van de oude, Indonesische dames die fotograaf Jan Banning in zijn serie Troostmeisjes (2010) portretteerde. Een paar later besloot Banning opnieuw een groep vrouwen te fotograferen, ditmaal in een vrouwengevangenis in Georgia, Amerika. ‘Ik wilde deze vrouwen zonder oordeel fotograferen. Niet zoals we gevangenen meestal zien, tegen een muur en met een felle lamp op hun gezicht, alsof de foto hen bij voorbaat al schuldig verklaart. In plaats daarvan mocht ik een studio inrichten in de gevangenis om deze vrouwen echt mooi te fotograferen.’ En zo ontmoette hij Christina Boyer, die in 1992 schuldig werd bevonden aan het doden van haar drie jaar oude dochter en levenslang plus twintig jaar kreeg.