VPRO Gids 5

29 januari t/m 4 februari
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 29 januari

Charmante flierefluiter

Ochtendmens - Katherine Heiny

Schooljuf Jane (26) woont pas in Boyne City wanneer ze in Katherine Heiny’s Ochtendmens (Nijgh & Van Ditmar) als een blok valt voor veertiger Duncan, een charmant flierefluiterige meubel- annex slotenmaker, die ze ontmoet nadat ze zichzelf in haar pyjama buitensloot. Pijnpuntje in de prille relatie: ze is allerminst de eerste. Wat heet, naast Angie, voor wie hij jaren na hun scheiding nog steeds het gazon maait, lijkt haast elke andere vrouw in kleinstedelijk Michigan ook een ex van hem. Evengoed zie je het paar in twee vallen-en-opstaan-decennia steeds hechter worden, en zelfs een onalledaags gezin stichten. Hij heeft in deze Anne Tyler-achtige feelgoodkomedie stevige concurrentie, maar hét prijspersonage is toch Duncans werkplaatshulpje Jimmy; verstandelijk beperkt, grenzeloos warmhartig.      

DIRK-JAN ARENSMAN

Bokkige einzelgänger

Sneeuw, hond, voet - Claudio Morandini

Adelmo Farandola wast zich al jaren niet meer, laat staan dat hij ooit zijn tanden poetst. Zijn zwarte nagels breken immers vanzelf een keer af en aan de korsten op zijn hoofd is hij inmiddels gehecht. Hij woont al zo lang in zijn afgelegen berghut dat hij werkelijkheid en droom door elkaar haalt. Had hij nou vorige week ook al wijn en worst gehaald in het dorpswinkeltje? Voert hij nu echt gesprekken met de oude hond vol teken die plotseling opduikt? En wat moet die jachtopziener toch van hem? Sneeuw, hond, voet (Koppernik) van Claudio Morandini is een beknopte maar rijke, vieze, spannende en bij vlagen hallucinante roman over een bokkige einzelgänger in de Italiaanse Alpen.

KATJA DE BRUIN

Overgelopen verzetsvrouw

De verraadster - Erik Schaap

Over het Nederlands verzet is veel meer geschreven dan over collaboratie en verraad. Ligt voor de hand, maar ook de motieven voor verraad waren vaak divers en complex. Meestal was het afgedwongen en uit angst voor lijfsbehoud, waarna men niet meer terug kon. Bij de Zaanse Franci Siffels, een overgelopen communistische verzetsvrouw, was het primair uit wraak, blijkt uit De verraadster (Alfabet Uitgevers) van Erik Schaap. Ze was koerierster en verborg een Joods jongetje in huis, maar gaf haar man, een gezochte oud-Spanjestrijder en verzetsman, aan omdat hij vreemdging met haar zus. Franci kon goed acteren en intrigeren en verraadde vervolgens met gemak in korte tijd 150 verzetslieden en Joden, van wie tientallen werden geëxecuteerd of vergast.  

MAARTEN VAN BRACHT

naar de boekengids