VPRO Gids 5

29 januari t/m 4 februari
Pagina 19 - ‘Juicepagina’s’
papier
19

Juicepagina’s

Cesar Majorana

Ze zeggen dat sekswerkers het oudste beroep op aarde beoefenen, maar weten we eigenlijk hoelang mensen al geld verdienen aan roddels? Ik heb het idee dat doorfluisteren wie het met wie doet minstens al even lang een lucratieve bezigheid is.

Tegenwoordig wordt er zeker geld mee verdiend op Instagram en YouTube. Daar doken afgelopen jaar pagina’s op als ‘RealityFBI’, ‘MarwaJuice’, ‘RoddelPraat’ en ‘Spill the Juice’. Juicekanalen heten ze: accounts die roddels verspreiden over quasibekende tot reuzebekende Nederlanders. Je leest er welke voetballers vreemdgaan in Van der Valk Hotels en met wie André Hazes jr. datet (of met wie niet meer, dat gaat blijkbaar snel).

Die pagina’s lijken het nieuwe station van de roddelpers. Zonder mediacode of colofon hengelen ze hier hun zure vis binnen op de eenvoudigste manier: via privéberichten. Daarmee is roddelen een crowdsourced product geworden. Wie bij een hotel werkt, appt door welke BN’er daar arriveert. Wie de beste-vriendin-van kent weet al vroeg wie de nieuwe vlam van Hazes is.