VPRO Gids 49

3 december t/m 9 december
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Nick of Simon

Prachtig en grappig dat zelfs de puzzel in VPRO Gids #48 (p. 6) een afspiegeling is van de samenleving. Ook hier (verticaal, 32) kan niemand Nick en Simon nog uit elkaar houden. Hopelijk kunnen Nick en Simon dit zelf nog wel.

JAN GROEN, BOIJL

Massa-extinctie (2)

Reynier Pronk beweert dat er geen sprake is van massa-extinctie en dat ‘wetenschappers nimmer dit soort uitspraken zullen doen’ (‘Forum’ #47). Helaas voor hem (en voor de wereld): we zitten midden in de zesde massale uitstervingsgolf. Sinds het jaar 1500 zijn we al een duizelingwekkende 150.000 tot 260.000 soorten verloren. Er staan op dit moment nog eens 30.000 soorten op het punt van uitsterven. De uitsterving versnelt, exponentieel. Dit wordt uitgebreid gedocumenteerd door wetenschappers als professor Pacific Biosciences Robert Cowie, Stanfordbioloog Paul Ehrlich en evolutionair ecoloog Gerardo Ceballos. Zij blijven maar waarschuwen dat de mens zijn gedrag moet aanpassen om ineenstorting van de biodiversiteit, de basis van al het leven, te voorkomen.

ANNE HOFSTEDE, AMSTERDAM

Brommer op zee (4)

De publieke omroep ontwikkelt zich al lang in de richting van de commerciële omroepen. Als iemand van de publieke omroep het over een programma heeft, gaat het dan ook veelal over kijkcijfers. Daar is de publieke omroep niet primair voor, want die wordt betaald uit gemeenschapsgeld om iets interessants te maken op basis van kwalitatieve criteria. Voor de liefhebbers is er genoeg ‘toegankelijks’ te horen en zien bij de commerciële omroepen. Dat de VPRO zich nu ook al beraadt op een ‘toegankelijker’ boekenprogramma stemt treurig en kwaad. Laten we ons gelukkig prijzen dat we een zeer goed boekenprogramma hebben dankzij de VPRO en geen genoegen nemen met verwijzingen naar beter bekeken programma’s, zoals dat van Eus, die al eens liet weten niet veel op te hebben met wat hij als elitair ziet. Een beschaafd land kan niet zonder een culturele groep mensen.

KEES BOTSCHUIJVER, ROTTERDAM

Magellaan

 

Met het verdrag van Tordesillas (VPRO Gids #47, p. 42, ‘Blijven gaan met Magellaan’) zat het net andersom: het oosten ging naar Portugal, het gebied ten westen van de lijn die over Brazilië liep was voor Spanje.

 

FRANS VAN ASSENDELFT, EINDHOVEN

Teletubbies

 

Als peuters al bezig zijn zich in iets of iemand te herkennen, doen ze dat zeker niet in de smakeloze Teletubbies (VPRO Gids #47, p. 10. ‘A-oh, nóg een keer!’). Deze monstertjes met een televisiescherm in hun buik zijn onmenselijk en ontsproten aan simpele zielen die menen dat peuters ‘hun luier vol schijten’, leven in een gifgroene wereld vol kunstbloemen beschenen door een karikaturale zon en constant vrolijk kirrende klanken produceren. Van deze lelijke poppen gaat niets kunstzinnigs uit en al helemaal niet iets pedagogisch. Misschien kunnen enkel volwassenen er veel van opsteken: bijvoorbeeld hoever televisiemakers gaan in het (te) jonge kinderen namaakbeelden door de strot duwen ten bate van de kijkcijfers of hoe verwrongen de denkbeelden zijn van eventueel in de redactie zittende adviserende kinderpsychologen.

 

ROEL ADAM (JEUGDTHEATERMAKER), AMSTERDAM

Reizen Waes (5)

Raar, ik hoef meestal niet meerdere uitzendingen te bekijken om te kunnen zeggen: hier zet ik de tv niet voor aan. Reizen Waes zie ik altijd, lekker ontspannen, fijn taalgebruik. De serie die hij in coronatijd over Nederland maakte: stikgezellig en vol humor. Maar ja, mensen die Standaardnederlands spreken kunnen de Belgische tongval niet verstaan en het is niet erudiet natuurlijk. Op Eén wordt weer een serie uitgezonden over wereldsteden, leuk.

B. SCHAUB-POLS, KLOOSTERHAAR