VPRO Gids 49

3 december t/m 9 december
Pagina 66 - ‘dinsdagetalage’
papier
66

dinsdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Voor de show

In 1952 werden tijdens het Slánsky-proces in Praag veertien leden van de Communistische Partij veroordeeld wegens samenzwering.
Prag 1952: Der Slánsky-Prozess

dinsdag

Arte 23.10-0.25

75 minuten

arte.tv

In dictaturen en door autocraten geregeerde staten is het showproces een ‘normaal’ verschijnsel. Het is bedoeld om zich te kunnen ontdoen van vermeende tegenstanders of ‘vijanden’ van het regime en tegelijkertijd de illusie van de rechtsstaat in stand te houden. Vaak wordt de beschuldigden daarbij door marteling of in ruil voor strafvermindering een openbare schuldbekentenis afgedwongen, ter ‘legitimering’ van de strafmaat – voor de buitenwacht het doorslaggevend bewijs dat het proces geen zuivere koffie is. Vaak ook wordt nauwelijks de schijn van een eerlijke rechtsgang meer opgehouden, en weten alle betrokkenen dat ze figureren in een absurd toneelstuk dat de vooral almacht van de staat moet aantonen en vrees moet aanjagen.