VPRO Gids 48

26 november t/m 2 december
Pagina 82 - ‘donderdagetalage’
papier
82

donderdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Datadieet

De algoritmen werken niet altijd even ‘sociaal’ uit, blijkens de Zembla-aflevering ‘Instagram: de ongefilterde waarheid’.
Zembla

donderdag

NPO 2 20.30-21.05

35 minuten

npo start

Hoe meer bloot en geweld je laat zien, hoe meer volgers en kliks je krijgt op sociale media. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die sinds 2012 ook eigenaar is van het platform Instagram, wordt gezien als de grondlegger van dit algoritme. Dat het in de praktijk een zeer schadelijk effect kan hebben op jonge meiden en onze democratie, werd bevestigd door voormalig Facebook-medewerker en klokkenluider Frances Haugen. In oktober 2021 gaf deze datawetenschapper tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat interne onderzoeken vrij. Daaruit bleek onder meer dat Facebook ten tijde van de Capitoolbestorming niet ingreep bij de verspreiding van desinformatie. Men concludeerde ook dat Instagram, dé app waar je op creatieve wijze foto’s met vrienden en volgers kunt delen, met name tienermeisjes schaadt: 13,5 procent zegt dat het platform zelfmoordgedachten verergert, zeventien procent dat alle ‘dieet-content’ hun eetstoornis erger maakt.