VPRO Gids 43

22 oktober t/m 28 oktober
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Volkswagen Kever

Het door de nazi's gestolen kookboek van de Joodse Alice Urbach (VPRO Gids #41) doet denken aan een andere beruchte diefstal. De iconische Volkswagen Kever werd ontworpen door de Joodse ingenieur Josef Ganz (1898-1967). Achtervolgd door de Gestapo vluchtte Ganz naar Zwitserland. Ferdinand Porsche (1875-1951) maakte vervolgens, in samenwerking mat de nazi's, goede sier met de Kever. Het programma Een Vandaag (AVROTROS) besteedde op 30 april 2019 een uitzending aan deze zaak. Nog steeds ontkent het Porsche-concern deze diefstal. Met succes. Nog zeer onlangs, toen NRC en Trouw berichtten over de beursgang van Porsche, werd Ferdinand Porsche opgevoerd als ontwerper van de Kever.

JOS VAN BEERS, TILBURG

Online advertenties

Leuk stukje van Cesar Mejorana in VPRO Gids #41. Overigens geven de gegenereerde advertenties zelden blijk van enige intelligentie. Als ik een paar weken interesse toon in camera XYZ, dan zie ik daar nog maandenlang banners van opduiken. Kom met iets beters, denk ik dan, bijvoorbeeld een aanbieding van statieven of geheugenkaartjes. Inmiddels heb ik een lollig scriptje gebouwd om afwisselend Google en YouTube te bestoken met de meest onzinnige zoekopdrachten, telkens met een andere browser, en met willekeurige (aantallen) zoektermen. Wat nou profielen verzamelen. Misschien krijg ik binnenkort wel reclame voor psychofarmaca, je weet maar nooit.

JAN VAN HULTEN, LEIDEN

Onmacht van historici

Als Ivo van de Wijdeven (in VPRO Gids #42) beweert dat we ons kunnen wapenen tegen de macht van het verleden door naar historici te luisteren die in staat zijn uit te leggen ‘hoe het echt zit’, slaat hij de plank mis. Zo’n opvatting gaat uit van een eenduidig en objectief beeld van het verleden (‘wie es eigentlich gewesen ist’), en dat is onmogelijk. Aangezien de geschiedenis een permanente dialoog met het verleden is en maar al te vaak wordt gedegradeerd tot voorgeschiedenis van het heden, kijkt iedere generatie weer met een andere blik op dezelfde geschiedenis terug.

Omdat het verleden zich nooit laat vastleggen, is het een makkelijke prooi voor politieke leiders die de geschiedenis naar eigen behoefte invullen en haar gebruiken als legitimatie voor hun streven naar macht. Selectief shoppend in het rijkelijk gevulde winkelmagazijn van de wereldgeschiedenis slagen ze er iedere keer weer in feiten te vinden die in hun verhaal passen. Of het verhaal wetenschappelijk gefundeerd is, is daarbij niet van belang. Het gaat erom dat het een verhaal is dat de mensen aanspreekt. Wetenschap legt het tenslotte altijd af tegen geloof. 

ALBERT KORT, KAPELLE

Zachte g

Ben het hartgrondig (twee keer zachte g) eens met Robert Bogers (VPRO Gids #41). Wat een dissonantie is dat, aan het spreken horen dat iemand niet van boven de grote rivieren afkomstig is en dan ineens opgeschrikt worden door zo'n aangeleerde (waarom eigenlijk?) harde gggrrr. De zachte g is trouwens volgens hoogleraar en taalkundige Marc van Oostendorp de eerste g die Nederland kende. Bovendien is het niet alleen de meest oorspronkelijke g, de zuidelijke g klinkt ook nog eens een stuk aangenamer in de oren. Ik zou zeggen: Randstedelingen, hou die zachte g een beetje in ere!

ANNEMIEK WOLTHUIS-REGTERING, HEERLEN