VPRO Gids 43

22 oktober t/m 28 oktober
Pagina 42 - ‘zaterdagetalage’
papier
42

zaterdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

In spiegelbeeld

Een nieuwe generatie documentairemakers richt de camera op zichzelf, waarbij diverse wonden en gevoeligheden worden blootgelegd.  
Nacht van de Filmacademie

zaterdag

NPO 3 22.43-01.05

142 minuten

npo start

De vijf korte documentaires die vandaag te zien zijn tijdens de Nacht van de Filmacademie vormen een fraai ensemble. De zoektocht naar een ouder speelt in drie van de vijf een hoofdrol. Zo is regisseur Tomas Ponsteen geboren in Brazilië en geadopteerd door Nederlandse ouders. In zijn afstudeerfilm Filho (EO) bekijkt hij adoptie door de ogen van Braziliaanse moeders die hun kind, dat ooit geadopteerd werd, nog dagelijks missen. Een van hen tracht te begrijpen waarom Ponsteen niet weet of hij zijn biologische moeder wel wil ontmoeten. ‘Omdat je veel dankbaarheid en loyaliteit voelt naar je adoptieouders,’ zegt ze. Maar is hij het niet aan zijn biologische moeder verplicht haar te zoeken? De film won onlangs de VPRO documentaireprijs 2022, een prijs voor de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Filmacademie.