VPRO Gids 42

15 oktober t/m 21 oktober
Pagina 82 - ‘donderdagetalage’
papier
82

donderdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Paleisevolutie

Het jarenlange en stroperige besluitvormingsproces rond de toekomst van Paleis Soestdijk leent zich uitstekend voor een tragikomische documentaire. Laat dat maar aan Frans Bromet over.
2Doc: Het nieuwe Soestdijk

donderdag

NPO 2 22.15-23.45 uur

90 minuten

npo start

Wijlen Prins Bernhard stond niet bekend als een fanatieke klusser, maar het zou geen pas geven om deze oud-bewoner de schuld te geven van al het achterstallig onderhoud aan het zeventiende-eeuws Paleis Soestdijk. Dit uit 25 gebouwen plus een tuin van 185 hectare bestaande voormalige Koninklijke complex werd in 2017 voor nog geen twee miljoen door de overheid van de hand gedaan aan de MeyerBergman Erfgoed Groep. Een bedrag waarvoor je in populaire postcodegebieden hooguit een pandje vol authentieke details koopt dat, als je al iemand kunt vinden, handenvol klauwen kost om op te knappen. Hetzelfde is met Soestdijk aan de hand. De projectontwikkelaar die het kocht beweerde zo’n honderd miljoen nodig te hebben om het paleis te restaureren om er daarna leuke dingen mee te kunnen gaan doen. Dat bedrag wil hij terugverdienen door onder meer het bouwen van een hotel met 120 kamers en een groot aantal huizen. Dat daar ook wat bomen voor moeten wijken vindt niemand leuk, maar een omelet bak je ook niet zonder eieren te breken.