VPRO Gids 36

3 september t/m 9 september
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Before the Devil Knows You're Dead
Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 2007. Thriller van Sidney Lumet. Met o.a. Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney en Marisa Tomei.

Na een lange dip toont de maker van klassiekers als Twelve Angry Men en Dog Day Afternoon op 84-jarige leeftijd andermaal zijn vakmanschap. Al is het succes van dit zinderende melodrama beslist ook te danken aan de formidabele cast. Hoffman en Hawke spelen twee broers in geldnood, die besluiten een juwelierszaak te overvallen: simpel op papier, minder simpel in de praktijk. De opzet en ingewikkelde vertelstructuur brengen Tarantino’s Reservoir Dogs in herinnering, maar uiteindelijk is dit eerder een Shakespeareaanse familietragedie dan een misdaadthriller.

Elephant
Verenigde Staten 2003. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson, Elias McConnell en Carrie Finklea.

Op 20 april 1999, de verjaardag van Hitler, richtten twee jongens een bloedbad aan op Columbine Highschool in een blanke, dure buurt in Littleton, Colorado. Met automatische wapens die ze op internet hadden besteld, vermoordden de achttienjarige Eric Harris en de zeventienjarige Dylan Klebold twaalf medeleerlingen en een leraar en verwondden er 23, van wie negen ernstig. De adembenemende verfilming Elephant van Gus Van Sant laat zien dat niet voor alles een remedie voorhanden is, dat niet op alles een concreet antwoord mogelijk is. Geen bloedfonteinen, geen verklaringen, maar des te verontrustender.

The Last Ride of the Wolves
Italië/Nederland 2021. Drama van Alberto De Michele. Met o.a. Alberto De Michele, Pasquale De Michele, Angelo Garbin, Vittorio Spigolon en Alberto Garbin.

I Lupi (de Wolven uit de titel) is de naam van een bende doorgewinterde criminelen in de buurt van Venetië, die we volgen bij de voorbereidingen op hun laatste grote klus. Maar deze intrigerende, en strak geregisseerde film van beeldend kunstenaar De Michele zoomt niet in op de Wolven, maar op de oude boef Pasquale en diens chauffeur Alberto, die zijdelings betrokken zijn bij de geplande overval op een geldauto. Slim opgebouwd en fraai in beeld gebrachte vertelling is wonderlijke mengeling van fictie en documentaire, en draait vooral om de dynamiek tussen de gokverslaafde bluffer Pasquale en de laconieke Alberto.

Les intranquilles
België/Frankrijk/Luxemburg 2021. Drama van Joachim Lafosse. Met o.a. Leïla Bekhti, Damien Bonnard, Gabriel Merz Chammah, Patrick Descamps en Claude Waringo.

Het is vakantietijd als vader Damien een flink eind uit de kust plots van de motorboot duikt en tegen zijn zoontje Amine van een jaar of negen zegt: ‘Ik zwem terug. Jij kunt de boot wel sturen.’ Geinige stunt of onverantwoordelijk gedrag? Aan de waterkant ijsbeert de nerveuze moeder Leïla. Deels autobiografisch familiedrama van de Waalse regisseur Lafosse, over wat het voor een gezin betekent als vader kampt met een bipolaire stoornis. Lafosse houdt met alle drie de gezinsleden rekening: een genuanceerd perspectief, dat je als toeschouwer ook wel een beetje op afstand houdt.

naar vpro cinema