VPRO Gids 36

3 september t/m 9 september
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Lieke Marsman

Het gesprek tussen Lieke Marsman en Janine Abbring was als een bedachtzame pas de deux van pijn (VPRO Zomergasten, zondag 14 augustus, jl.). Maar wat een avond werd het, wát een dans!

ELLIS VAN HALTEREN, ZEIST

Joop Geesink

Ik vind het jammer dat de belangrijkste medewerker van Geesink niet genoemd wordt in het artikel over Joop Geesink en Dollywood (VPRO Gids 32-33, p. 16, ‘Disney in Duivendrecht’): Max Keuris, de vader van de componist Tristan Keuris en fotograaf Friso Keuris. De films voor Philips zijn door hem gemaakt. Directeur Edy de Wilde van het Stedelijk Museum liet Cavalcade vertonen als ‘een boeiend beeld van modelanimatie’. Hij wilde dat de film zou worden vertoond onder de naam van Keuris en die van animator Cor Icke, en niet als een productie van Geesink Studio. Ook veel andere films zaten vol grappen en ideeën van Keuris. Ooit werkte Geesink samen met Marten Toonder, tot ze besloten elk hun eigen weg te gaan: Toonder zou strips en tekenfilms gaan maken, Geesink poppenfilms. Kort na de scheiding schreef Toonder Tom Poes en de Superfilmonderneming, waarin heer Bommel wordt opgelicht door nepfilmmaker Bul Super. Deze creatie is volledig te herleiden tot Joop Geesink en voor de compagnon van Super, Hiep Hieper, stond diens broer Wim model. Super en Hieper zijn daarna nog in veel verhalen opgevoerd en hebben zich steeds ongunstiger ontwikkeld.

JAN JACOB COMMIJS, CASTRICUM

Shaw

Vraag 40 verticaal van de puzzel in VPRO Gids #34-35 luidt: ‘Voorletters én land van toneelschrijver Shaw.’ Het antwoord is G.B. George Bernard Shaw was echter geen Brit, maar een Ier.

CLAUDE TIGRINATE, ALMELO

Matthijs van Nieuwkerk

Ja hoor, daar heb je ‘m weer, op pagina 123 van VPRO Gids # 34-35. Zouden we niet landelijk kunnen afspreken dat er pas weer foto's van Matthijs van Nieuwkerk mogen worden gepubliceerd wanneer hij heeft afgeleerd zo'n pruilmondje te trekken zodra hij een camera ziet? Bij meisjes van zestien is dat een betreurenswaardige neiging waarvan men mag hopen dat ze er wel overheen zullen groeien. Bij mannen boven de zestig is het buitengewoon akelig en kan het niet krachtig genoeg ontmoedigd worden.

JOOP VERKAMMAN, ROTTERDAM

The J. Geils Band (2)

Ja Rowin, die Stonesconcerten kan ik me ook nog herinneren (‘Forum’ #30-31). Het kon altijd de laatste keer zijn, want dat ze ouder dan dertig waren geworden werd vanwege hun levensstijl al beschouwd als een wonder. Voorprogramma U2 had afgezegd en werd dus vervangen door The J. Geils Band. Ze waren inderdaad geweldig, De Kuip raakte tot een kookpunt. Afkoeling kwam in de vorm van een irritant dansgezelschap dat ervoor zorgde dat het ongeduldige publiek steeds luider om de Stones ging roepen. Toen ze eindelijk kwamen, startten ze met ‘Under My Thumb’, maar beter dan The J. Geils Band werd het nooit.

COR LANGELAAN, HAARLEM