VPRO Gids 34

20 augustus t/m 2 september
Pagina 29 - ‘Films on demand’
papier
29

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Live is Life
Spanje 2021. Komedie van Dani de la Torre. Met o.a. Adrián Baena, Juan del Pozo, Manuel del Pozo, David Rodríguez en Javier Casellas.

In dit ontroerende coming-of-age drama beleven vijf Spaanse tieners in 1985 samen nog één avontuur voordat het volwassen worden voor de deur staat. Ze gaan op zoek naar een magische bloem die ergens hoog op een berg te vinden zou moeten zijn. Een bloem die al je problemen kan oplossen en ze hebben allemaal zo hun redenen (de één wat dringender dan de ander) om mee te gaan. De vriendschap tussen de jongens maakt van Live is Life een aandoenlijke en hartverscheurende Spaanse versie van de klassieker Stand by Me (1986), met prachtige landschappen en heerlijke muziek.

Mijn naam is Courgette
Zwitserland/Frankrijk 2016. Animatie van Claude Barras.

Het leven van Courgette, die eigenlijk Icare heet, maar ook wel voor Aardappel wordt uitgemaakt, is bepaald geen Disney-paradijs. Na de dood van zijn moeder belandt hij in een weeshuis met als enige souvenirs een leeg bierblikje van ma en een vlieger met daarop de superheldenversie van zijn lang gevlogen pa. Buitengewoon hartverwarmende, melancholiek-poëtische stopmotionfilm die de eenvoud van gestileerde poppen combineert met warme menselijke stemmen, kalmte en humor. Ondanks het ernstige onderwerp - kinderverwaarlozing en misbruik - ook geschikt voor kinderen.

Thirteen Lives
Verenigd Koninkrijk 2022. Avonturenfilm van Ron Howard.

Verfilming van de reddingsmissie van twaalf leden van een Thais jongensvoetbalteam en hun assistent-coach, die in 2018 door hevige regenval vast kwamen te zitten in een grot. Hoe dit afloopt is geen geheim. De hele wereld zat bijna drie weken in spanning tot alle jongens levend en wel uit de grot werden gehaald. Regisseur Ron Howard (Rush, Apollo 13) focust niet op de kinderen, maar op de reddingsduikers, die een bizar en bewonderenswaardig reddingsplan bedachten. Een verrassend bescheiden overlevingsdrama, dat vol zit met spannende en claustrofobische onderwaterbeelden. Ondanks de iets te lange speelduur verveelt Thirteen Lives geen moment.

The Duke
Verenigd Koninkrijk 2020. Komedie van Roger Michell. Met o.a. Jim Broadbent, Helen Mirren, Heather Craney, Stephen Rashbrook en James Wilby.

Waarom zouden arme ouderen die hun hele leven hard hebben gewerkt belasting moeten betalen om tv te kunnen kijken? Taxichauffeur Kempton Bunton (Broadbent) kan dergelijk onrecht niet uitstaan. In 1961 steelt hij een peperduur schilderij uit de National Gallery in Londen, met de bedoeling het losgeld aan een goed doel te schenken. Kan hij de diefstal geheimhouden voor de politie én zijn wantrouwige vrouw (Mirren)? Fijne Britse kitchen sink-komedie, gebaseerd op echte gebeurtenissen, heeft twee uiterst charmante hoofdrolspelers en een hartverwarmende moraal. Laatste speelfilm van vroeg overleden cineast Michell (Notting Hill, Venus).

naar vpro cinema