VPRO Gids 34

20 augustus t/m 2 september
Pagina 32 - ‘zaterdagetalage’
papier
32

zaterdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Grachtenbestormer op cello

Het veertig jaar jonge Prinsengrachtconcert Amsterdam maakt zich op voor de komst van cellorebel Nicolas Altstaedt. In de voorafgaande kinderversie spelen talentvolle tieners samen met gevestigde artiesten.
Kinderprinsengrachtconcert

zaterdag

NPO 3 18.25-19.00

35 minuten

NPO Start

De geliefde cello wordt door een hele resem virtuozen omarmd. Binnen dat legertje supertalenten ben je als muziekliefhebber altijd op zoek naar dat cellobuitenbeentje dat het net even anders doet. De Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt is er zo eentje. Met zijn weelderige haardos en vorsende blik heeft hij wel wat weg van de romantische hemelbestormer Ludwig van Beethoven. Altstaedt is in ieder geval net zo eigenwijs. Een musicus met het hart op de tong en een warmbloedig pleitbezorger van onbekend en hedendaags cellorepertoire. Ook de klassiekers zijn bij hem in vertrouwde handen. Altstaedt zal het nooit nalaten om de schoonheid van Joseph Haydns oeuvre uit te lichten. Maar even goed speelt hij noeste avant-garde van Iannis Xenakis, György Ligeti en Esa-Pekka Salonen wiens Celloconcert hij onlangs nog op cd vereeuwigde.

Prinsengrachtconcert

zaterdag

NPO 2 21.15-22.30

72 minuten

NPO Start