VPRO Gids 3

15 januari t/m 21 januari
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

First Reformed
Verenigde Staten 2017. Drama van Paul Schrader. Met o.a. Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Philip Ettinger, Cedric the Entertainer en Michael Gaston.

Door schuld verteerde dominee van Nederlands Hervormde kerk moet ontspoorde milieuactivist zien te redden, maar begint hem steeds beter te begrijpen. En vindt bovendien diens zwangere vrouw leuk. Zoveelste film waarin schrijver/regisseur Schrader reflecteert op zijn eigen streng calvinistische opvoeding, en inzoomt op de innerlijke strijd van een wanhopig zoekende antiheld. Zwaar, symbolisch en uitgebeend, maar ook spannend, intelligent en gedenkwaardig. En met een fantastische hoofdrol van de against type-gecaste Ethan Hawke als dominee Ernst Toller.

The Piano
Nieuw-Zeeland/Australië/Frankrijk 1993. Drama van Jane Campion. Met o.a. Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin en Kerry Walker.

Prachtige film van de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion, die tijdens de Oscarrace van 1993 in de prijzen viel: o.a. met beeldjes voor hoofdrolspeler Holly Hunter en voor Anna Paquin als haar vroegwijze, buitenechtelijke dochtertje. Hunter speelt een uitgehuwelijkte vrouw die op haar zesde heeft besloten niet meer te praten. Sam Neill als de norse, stuurse man aan wie ze wordt uitgehuwelijkt scoort een krappe voldoende, maar Harvey Keitel, als de lompe bruut die Hunters geliefde piano koopt en haar het instrument stukje bij beetje laat 'terug verdienen' is zoals gebruikelijk voortreffelijk. De muziek bij de film is geschreven door Michael Nyman.

Spencer
Verenigd Koninkrijk/Duitsland/Chili/Verenigde Staten 2021. Biografie van Pablo Larraín. Met o.a. Kristen Stewart, Timothy Spall, Sally Hawkins, Sean Harris en Jack Nielen.

Het is 1991 – tien jaar na haar huwelijk met Prins Charles – en het leven van prinses Diana (Stewart in topvorm) ligt in duigen. Charles bedriegt haar openlijk (met Camilla Parker-Bowles) en Diana zit gevangen in een liefdeloos huwelijk. Toch wordt ze geacht om met de familie kerstfeest te vieren in Sandringham, een monstrueus landhuis dat prima zou passen in horrorfilm The Shining. Diana beseft daar dat ze haar koninklijke rol niet langer kan en wil spelen en komt aarzelend in verzet. Magistrale mix van genres (melodrama, horror, farce) van de Chileense regisseur Larraín (Jackie), met een fijn vilein script van Steven Knight (Eastern Promises, Locke).

Petite maman
Frankrijk 2021. Drama van Céline Sciamma. Met o.a. Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse, Stéphane Varupenne en Margot Abascal.

Wanneer de achtjarige Nelly en haar moeder het huis van haar overleden grootmoeder leegruimen, stelt Nelly zich voor hoe haar moeder daar als kind in de bossen speelde. Prompt ontmoet Nelly in die bossen een achtjarig meisje, dat net als haar moeder ook Marion heet, dat ze volgt naar het dan nog bewoonde huis. Een scifi-fantasy voor jong en oud in uiterst bescheiden vorm, die vertelt over hoe de geschiedenis van je voorouders deel uitmaakt van je eigen leven. Een poëtisch kleinood van Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu) over verbeeldingskracht, verbondenheid en bruggen slaan tussen heden en verleden.

naar vpro cinema