VPRO Gids 3

15 januari t/m 21 januari
Pagina 32 - ‘Film van het jaar 2021’
papier
32

Film van het jaar 2021

Jelle Schot

Lezers van de VPRO Gids en bezoekers van VPRO Cinema stemden op hun favoriete films van 2021. The Father van Florian Zeller kwam met afstand als winnaar uit de bus en hieronder vindt u de top tien, inclusief enkele reacties. De volledige uitslag staat op vprogids.nl/filmvanhetjaar.

1. The Father

regie: Florian Zeller

Fransman Florian Zeller bewerkte zijn succesvolle toneelstuk Le père tot dit Engelstalige drama, waarin Anthony Hopkins de dementerende Anthony speelt, die de grip op zijn leven verliest in een Londens appartement. Qua setting, thematiek en compromisloze toon heeft The Father veel weg van Michael Hanekes Amour (2012), met als grootste verschil dat hier gaandeweg alle logica wordt losgelaten, zodat de kijker wordt meegenomen in Anthony’s verwarring.

The Father is momenteel te zien via o.a. Cinetree, MyLum, Pathé Thuis en Picl 

"Briljant. Wat een veelzijdig acteur is Hopkins. Schijnbaar moeiteloos verplaatst hij zich in de meest verschillende rollen. Uiteenlopend van de gevaarlijke, meedogenloze psychopaat Hannibal tot de meelijwekkende oude man The Father"

Albert Kort

"Fantastische film vanuit het perspectief van de hoofdrolspeler. Is dit een horrorfilm of iemand die het geestelijk aan het kwijtraken is?"

Ronald Zwart

"Geen woorden voor! Alles klopt! De actualiteit van het onderwerp, het geweldige acteerwerk, geweldig script, prachtig in beeld gebracht!"

Linda Kruit