VPRO Gids 25

18 juni t/m 24 juni
Pagina 50 - ‘zondagetalage’
papier
50

zondagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Panamese poen

Bijna nergens is de kloof tussen arm en rijk zo groot als in Panama. Stef Biemans neemt de geluiden op die daarbij horen. 
Tussen de Amerika’s

Zondag

NPO 2 20.20-21.05

45 minuten

NPO Start

In de tweede aflevering van Tussen de Amerika’s is Stef Biemans in de hoofdstad van Panama. Daar schieten de wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de grond. Het beroemde kanaal heeft veel welvaart gebracht, maar niet voor iedereen. De inkomensongelijkheid in Panama is een van de grootste van de wereld en dat is duidelijk te zien in de wijk in het oude centrum die Biemans bezoekt. Hij filmt een eenvoudige kapper die in de weekenden druk is met zijn vechthanen. Aan de overkant van de straat wordt een nieuwe torenflat gebouwd, vol dure appartementen.

Een klassiek geval van gentrificatie, al is er voor dat woord geen Spaans equivalent. Een oude school wordt gekraakt door een groep mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt. Een van de bewoners vat het probleem treffend samen: ‘Als ze het historische karakter van de wijk zo graag willen behouden, dan horen er ook arme mensen bij. Maar de huizen zijn peperduur, omdat er zo veel rijke mensen komen wonen. En die willen geen volle waslijnen aan de voorgevels zien.’