VPRO Gids 23

4 juni t/m 10 juni
Pagina 17 - ‘Gekte’
papier
17

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Gekte

Cesar Majorana

Je moet wel heel gek zijn om je YouTubekanaal om te toveren tot roddelblad over de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard als je altijd video’s over make-up of videospellen maakt.

Toch gebeurt dat momenteel massaal. Video’s over dit drama scoren astronomisch veel views, maar je moet wel heel gek zijn om te denken dat zo’n rechtszaak een leuk spektakel is. Je moet wel heel, maar dan ook wel heel gek zijn om te denken dat je partij kunt kiezen bij een echtscheiding na het zien van een YouTubevideo. Alsof jij het languit liggend op de bank beter weet dan een rechtbank.

Je moet wel heel gek zijn om op TikTok een dansje te doen op de getuigenverklaring van Heard. Om iemand die zegt seksueel geweld te hebben meegemaakt voor lul te willen zetten. Om met make-up te demonstreren dat blauwe plekken makkelijk nagebootst kunnen worden of om een vrouw weg te zetten als hysterische leugenaar. Zeker als je haar niet persoonlijk kent. Je moet wel gek zijn, denk ik bij mezelf, om het begrip wederzijds fysiek geweld te gebruiken. Wat betekent dat? Dat twee mensen elkaar op exact hetzelfde moment slaan?

Je moet wel heel gek zijn als je vorig jaar vol mededogen naar #FreeBritney keek en vond dat we te hard zijn geweest voor Britney Spears, terwijl je nu online meedoet aan de publieke afslachting van Amber Heard. Als je telkens weer hetzelfde excuus aanvoert – ‘we wisten toen niet beter’ – en nu memes deelt van een huilend koppel in de rechtbank. Of als je een poging doet om te beoordelen of andermans tranen échte tranen zijn.

Je moet wel heel gek zijn om seksueel geweld op die manier weg te wuiven, terwijl je weet dat Amber Heard je tweet nooit zal lezen, maar slachtoffers van seksueel geweld die bang zijn niet geloofd te worden misschien wel. Ik log deze week in en meteen weer uit, want volgens mij is iedereen volslagen gek geworden.