VPRO Gids 22

28 mei t/m 3 juni
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 28 mei

Alzheimeronttakeling

Reis naar het ongerijmde - Michael Ignatieff

Het recente succes van zijn essaybundel over troost vormde een mooie aanleiding voor een heruitgave van Michael Ignatieffs tweede roman, uit 1993, waarin de personages precies dat wel kunnen gebruiken. Reis naar het ongerijmde (Cossee) draait namelijk om een professor in de filosofie die volledig uit het lood geslagen raakt door de alzheimeronttakeling van zijn moeder. Obsessief in zijn mantelzorg én zijn angst dat hem hetzelfde lot wacht, raakt hij gebrouilleerd met zijn broer en vergooit hij zijn huwelijk aan een (troost)affaire, terwijl ondertussen ook zijn vader nog sterft aan een hartaanval. Ignatieffs verteller kan ergerniswekkend zijn in zijn egocentrisme en midlifepaniek, maar zijn overpeinzingen over ziekte, verlies en acceptatie zijn er niet minder scherpzinnig en ontroerend om.

DIRK-JAN ARENSMAN

Radeloze moeder

Hoe je van je dochter moet houden - Hila Blum

Een vrouw staat in een buitenwijk van Groningen en ziet door het raam voor het eerst haar kleindochters. ‘Meisjes met fijn, blond haar dat door je vingers liep als meel.’ Ze wist niet dat ze bestonden, want haar dochter Lea ‘wil haar dochter niet meer zijn’. In Hoe je van je dochter moet houden (Bezige Bij) ontleedt de Israëlische Hila Blum de relatie tussen Lea en moeder Joëla. Die is vanaf Lea’s geboorte dolverliefd op haar kind en beschermt haar ten koste van alles. Toch ging er iets mis. Maar wat? En hoe betrouwbaar is het relaas van deze radeloze moeder? Een roman met spanning en diepgang, vol literaire verwijzingen bovendien, die je keel steeds strakker dichtsnoert.

KATJA DE BRUIN

Onkenbare werkelijkheid

Het blauwe uur  - Alexander Lernet-Holenia

Van het omvangrijke en veelzijdige oeuvre – van poëzie tot filmscripts – van de Oostenrijker Alexander Lernet-Holenia (1897-1976) is Het blauwe uur (Wereldbibliotheek) de eerste roman hier verschenen. Een magisch-realistisch werk, deels berustend op eigen (oorlogs)ervaringen. De schrijver, adoptiekind en mogelijk van adel, was actief in WO I en II, en raakte gewond bij de Duitse veldtocht in Polen. Een Weense reserveofficier wordt verliefd op een raadselachtige vrouw, maar moet met zijn legereenheid naar het front, maakt vreemde dingen mee en begrijpt weinig van wat hem overkomt. Ontregelende bespiegelingen over de onkenbare werkelijkheid, almacht van het lot en leven in verschillende dimensies. Goebbels verbood publicatie en de al gedrukte oplage werd bij een bombardement vernietigd, maar het manuscript overleefde de oorlog.

MAARTEN VAN BRACHT

naar de boekengids