VPRO Gids 21

21 mei t/m 27 mei
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Ivana the Terrible
Roemenië/Servië 2019. Komedie van Ivana Mladenovic. Met o.a. Ivana Mladenovic, Anca Pop, Andrei Dinescu, Mircea Dinescu en Adam Puslojic.

Autobiografische film van de Servische regisseur en actrice Ivana Mladenović, die een hectische periode uit haar leven naspeelt met haar echte ouders en vrienden als medespelers. De plot, voor zover die bestaat, draait om de terugkeer van Ivana naar haar thuisstad Kladovo, waar ze probeert bij te komen van haar hectische leven in Boekarest. Voor de één een prachtig persoonlijk en intiem verhaal over een zoekende dertiger, vol slimme details, prettige experimenteerdrift en treffende observaties van de Servische cultuur. Voor de ander een saai egodocument van een pretentieuze filmmaker, die haar eigen film als therapie gebruikt. Ivana the Terrible overtuigt in ieder geval als filmexperiment, met name door het mooie realisme, het camerawerk en het sterke spel.

Mandy
Verenigde Staten/België 2018. Actie van Panos Cosmatos. Met o.a. Nicolas Cage, Andrea Riseborough, Linus Roache, Ned Dennehy en Olwen Fouere.

Wraakfilms waarin Nicolas Cage door het lint gaat zijn er genoeg, maar dit psychedelische horrorfestijn is wel een categorie apart. Cage speelt houthakker Red, die in een duister sprookjesbos woont met zijn vriendin Mandy. Nadat zij wordt ontvoerd door een sekte die bescherming geniet van een demonische motorbende, zet Red bewapend met een kruisboog en hakbijl de aanval in. Het bloedbad dat volgt is aan de voorspelbare kant, maar de in metal gedrenkte fantasykitschwereld van regisseur Cosmatos is volstrekt origineel, en Cage’ furieuze energie kwam zelden zo goed tot z’n recht. Met uiterst effectieve muziek van Jóhann Jóhannsson, die nog voor de release overleed.

Bessie
Verenigde Staten 2015. Biografie van Dee Rees. Met o.a. Queen Latifah, Michael Kenneth Williams en Mo'Nique.

Bijna tachtig jaar na de tragische dood van 'The Empress of the Blues' Bessie Smith (1894-1937) verscheen in 2015 dan eindelijk een film over haar leven. Queen Latifah schittert in de hoofdrol, met Mo'Nique zo mogelijk nog sterker als Bessie's mentor en latere concurrent Ma Rainey. Een meeslepend intro en een klein uur dito muziek worden helaas opgevolgd door een allegaartje van irrelevante Hollywood biopic-verhaallijntjes. De liefhebber zal ermee kunnen leven, ook omdat de film tussen de bedrijven door een leerzaam beeld schetst van raciale segregatie in de VS begin vorige eeuw.

Verenigde Staten 2020. Thriller van Dominic Cooke. Met o.a. Benedict Cumberbatch, Rachel Brosnahan, Merab Ninidze, Jessie Buckley en Zeljko Ivanek.

In 1960, op het toppunt van de Koude Oorlog, wordt de nietsvermoedende Britse zakenman Greville Wynne (Cumberbatch) door MI6 gerekruteerd als spion. Zijn missie: zakenreizen ondernemen naar Rusland en geheime documenten mee terug smokkelen van overgelopen Sovjetofficier Oleg Penkovsky (Georgische acteur Ninidze). Terwijl de operatie in de loop der tijd steeds riskanter wordt, ontstaat er een hechte band tussen de twee mannen. Ouderwetse spionnenfilm biedt nauwelijks verrassingen maar is onderhoudend verteld, en het waargebeurde verhaal verdient beslist bekendheid. Cumberbatch en Ninidze zetten de historische helden mooi menselijk neer.

naar vpro cinema