VPRO Gids 21

21 mei t/m 27 mei
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 21 mei

Zeden

Detransitie, baby - Torrey Peters

Detransitie, baby (AtlasContact) van Torrey Peters kon weleens de titel Eerste Grote (Mainstream) Transgenderroman gaan verdienen. De zedenkomedie draait om een driehoeksverhouding én een zuigeling-op-komst. Om Ames, die tijdens een (kantoor)affaire zijn pas gescheiden bazin Katrina bezwangert, en vervolgens voorstelt het ouderschap te delen met zijn ex, de een diepe kinderwens koesterende Reese. Bijkomende onconventionele bijzonderheid: in die eerdere relatie waren béide geliefden transvrouwen. (Ames heette Amy, voordat ze na hun traumatische breuk in detransitie ging.) Maar wat de roman echt bijzonder maakt, is hoe geestig, sexy en ontroerend hij is. Hoe Peters je, trans of cis, onuitleggerig inwijdt in de wereld en worstelingen van álle personages en je vurig doet hopen dat dat vierpersoonsgezin werkelijkheid wordt.

DIRK-JAN ARENSMAN

Gave

Aarde eten - Dolores Reyes

De aarde geeft haar visioenen die alleen zij kan zien. Dat wil zeggen, als ze die aarde opeet. Letterlijk. De naamloze hoofdpersoon van Aarde eten (Wereldbibliotheek) ziet waar vermoorde en vermiste mensen zich bevinden als ze een handje van de aarde eet waarop zij hebben rondgelopen. Samen met haar broer woont ze in een aftands huisje, waar ze weinig anders doen dan bier drinken, op de Playstation spelen en fastfood eten. Maar als haar gave bekend wordt, verschijnen er steeds meer flessen en potjes met aarde voor hun deur. De Argentijnse Dolores Reyes maakt in deze intrigerende roman van de verteller geen sympathieke heldin, maar iemand zonder doel of idealen, die toevallig iets kan wat niemand anders kan.

KATJA DE BRUIN

Krachten

Zelensky - Serhi Roedenko

Door Poetins vernietigingsoorlog tegen Oekraïne veranderde Volodymyr Zelensky op 24 februari van omstreden komiek en kwakkelend president in heldhaftig staatsman en belangrijkste tegenspeler van Russische president. Voordien dreigde Zelensky net als zijn voorgangers vermalen te worden door nationale tegenstellingen, grillige belangenstrijd, corruptie en oligarchen. Ingenieurskind Zelensky (1978) studeerde rechten, maar werd acteur met een eigen productiebedrijf. Zijn populaire tv-serie Dienaar van het volk, waarin hij een president speelt, zette hij miraculeus om in werkelijkheid. Hoe dat ging staat in de 38 ‘afleveringen’ van de biografie Zelensky (AltasContact) van de Oekraïense journalist en tv-presentator Serhi Roedenko. Over Zelenky’s motieven en drijfveren lezen we weinig, over zijn entourage en het krachtenveld waarin hij opereert des te meer.

MAARTEN VAN BRACHT

naar de boekengids