VPRO Gids 19

7 mei t/m 13 mei
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 7 mei

Gekoesterd verleden

Schuilplaatsen voor andere tijden - Georgi Gospodinov

Naarmate meer mensen de greep op hun geheugen verliezen door ouderdom of ziekte, groeit de behoefte aan plekken waar ze het gekoesterde verleden kunnen herbeleven. In Schuilplaatsen voor andere tijden (Ambo|Anthos) speelt de raadselachtige Gaustin in op dit verlangen door plekken te creëren waar je je in een ander tijdperk waant. Zijn ‘schuilplaatsen’ blijken in een enorme behoefte te voorzien. De Bulgaarse schrijver Georgi Gospodinov speelt in deze verbluffend rijke roman met dit gegeven. Hoeveel verleden kan een mens dragen? Welke herinneringen beklijven en waarom? Gospodinov onderzoekt de rol die het verleden speelt, niet alleen bij individuen, maar ook in de verschillende delen van Europa. Zo is deze duizelingwekkende ideeënroman ook een reis door de Europese geschiedenis.

KATJA DE BRUIN

Intrigerend mozaïek

Kassa 19 - Claire-Louise Bennett

‘Roman’ is eigenlijk een te conventioneel woord voor Claire-Louise Bennetts Kassa 19 (Koppernik). In een intrigerend mozaïekwerk samengesteld uit flarden memoir, essayistiek en fictie wordt hier een in literatuur gedrenkt (vrouwen)leven geëvoceerd. Bennetts naamloze alter ego vertelt over haar vroeg ontloken leeshonger en haar eerste schrijfsels, een ontgoochelende letterenstudie (medestudenten keken voornamelijk Australische soapseries) of mansplainende vriendjes die waarschuwden voor de slechte invloed  van de ‘briljante maar kordate meiden’ Sylvia Plath en Anne Sexton. Ze herinnert zich uitvoerig een bibliotheek aan gelezen (en niet-gelezen) boeken. Of ze reconstrueert een sprookje-van-eigen-hand over de aristocratische Tarquin Superbus en diens bijna volledig blanco boekencollectie; een wonderlijk shapeshiftend fabel dat draait om de kracht van woorden en verbeelding, zoals heel Kassa 19.

Vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer

DIK-JAN ARENSMAN

Kleptocraat nummer 1

Achtervolgd door de staatsmaffia - Bill Browder

Circa duizend miljard dollar is inmiddels uit Rusland weggesluisd c.q. witgewassen. Poetin zelf wordt gelieerd aan 200 miljard. Sergej Magnitski signaleerde een fraude van 230 miljoen en werd vermoord. Bill Browder, tot 2005 de grootste investeerder in Rusland, nam diens werk over en dwong in 2012 de Magnitski-wet af, waardoor buitenlandse tegoeden van Russische fraudeurs kunnen worden bevroren en ze Rusland niet meer uit kunnen. Kleptocraat nummer 1 Poetin was woedend en probeerde op alle mogelijke manieren de wet te laten blokkeren en Browder uit te schakelen. Dat lukte bijna toen Poetin, naast geldbelust advocatengajes, ook Trump in zijn zak leek te hebben. Achtervolgd door de staatsmaffia (Atlas Contact) is een onthutsend relaas.

MAARTEN VAN BRACHT 

naar de boekengids