VPRO Gids 19

7 mei t/m 13 mei
Pagina 58 - ‘maandagetalage’
papier
58

maandagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

De andere Romy

In 1976 legde Romy Schneider haar ziel bloot tegenover Alice Schwarzer, die de opnamen veertig jaar later van commentaar voorziet in een documentaire.
Ein Abend mit Romy

maandag 9 mei

ARTE France 22.05-23.00

55 minuten

ARTE

De Duitse feministe Alice Schwarzer, in 1976 nog druk doende met de oprichting van het vrouwentijdschrift Emma, wist, nadat haar kritische omgeving het verzet tegen haar voornemen om Romy Schneider (1938-1982) te interviewen had opgegeven, de inmiddels zowel in Frankrijk als West-Duitsland beroemde actrice  tot een vraaggesprek te bewegen, dat op de late avond van 12 december 1976 in Keulen werd afgenomen. Schwarzer had het moment goed ingeschat: Schneider had door haar rol in de Sissi-films (1955-’58) met name in Duitsland een blijvend suikerzoet imago gekregen dat weinig meer haar ‘ware zelf’ te maken had, en ze wilde nu weleens min of meer haar ware gezicht laten zien. Het filmicoon, zo bleek, was een vat vol tegenstrijdigheden.