VPRO Gids 18

30 april t/m 6 mei
Pagina 58 - ‘maandagetalage’
papier
58

maandagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Joden welkom

De Dominicaanse Republiek wilde in 1938 als enige land Joodse vluchtelingen opnemen. Met medemenselijkheid had dat weinig te maken.
Andere tijden special

maandag 2 mei

NPO 2 20.30-21.30

60 minuten

npo start

In De conferentie van Évian vervlecht cabaretier-theatermaker Diederik van Vleuten, in een geheel eigen mengvorm van theater en geschiedenis, twee gebeurtenissen: de geschiedenis van het schip de St Louis, dat in mei 1939 met ruim 900 Joden aan boord vergeefs tracht ergens aan te meren – de joden zijn nergens welkom – en de conferentie in het Franse dorpje Évian-les-Bains in juli 1938 waar 32 landen bijeenkomen om het Joodse vluchtelingenprobleem te bespreken.  Van alle deelnemende landen is slechts één bereid vluchtelingen op te nemen. De gebezigde argumenten klinken bekend: de eigen werkloosheid stond het niet toe, het zou tot antisemitisme leiden, er zou een aanzuigende werking vanuit gaan, agenten van het naziregime zouden mee binnensluipen.