VPRO Gids 17

23 april t/m 29 april
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 23 april

Duizend vogelsoorten

De soortenjager - Remco Daalder

Onze planeet telt dik tienduizend vogelsoorten. Sommigen willen ze allemaal zelf zien en kunnen afvinken. Wie heeft de meeste? In Nederland houdt het bij 1500 wel op. De Amsterdamse stadsbioloog Remco Daalder geeft zichzelf in De soortenjager (Atlas Contact) een paar jaar om de duizend te halen. Niet meer, want er is veel tijd en geld en ook vliegverkeer mee gemoeid. Soortenjagers, een extremistische ondersoort van de gewone vogelaar, zijn nogal monomaan, competitief en negeren hun ecologische voetafdruk. Daalder observeert hen tijdens vogelexpedities in Canada, Panama, op Tenerife en Siri Lanka, en beschrijft ook eigen verrichtingen in de sceptische stijl van Bob den Uyl (‘Nederlands beste reisboekenschrijver’). Maar het ware vogelgeluk huist in de achtertuin. Kortom, lezen dat boek. 

MARTEN VAN BRACHT

Romeo en Romeo

Mungo - Douglas Stuart

Onze zakdoek was net een beetje opgedroogd, maar twee jaar na zijn Booker Prize-winnende Shuggie Bain slaat Douglas Stuart opnieuw toe, met Mungo (Nieuw Amsterdam). Opnieuw een puberjongen in een Glasgowse arbeiderswijk met een alcoholistische moeder en een gevoeliger ziel dan zijn ruige omgeving apprecieert. Maar draaide Stuarts eersteling vooral om een gemankeerde moeder-zoonrelatie, het hart van zijn tweede is een heus Romeo en Romeo-verhaal. De protestant Mungo ontwikkelt een vriendschap met de katholieke James die langzaam uitgroeit tot meer. Een hachelijke liefde, zeker omdat Mungo’s machobroer Hamish als ‘gestonewashte keizer’ van knokploeg de Bridgton Billy Boys vooropgaat in de religieuze stammenstrijd. Een sociaal-realistische tearjerker vol dreiging, schokkend geweld en soms onverwachte tederheid. Kortom: vintage Douglas Stuart.

DIRK-JAN ARENSMAN

Liefdesverhaal

De kunst, het meisje, de stad - Fons Dellen

In De kunst, het meisje, de stad (Nijgh & Van Ditmar) schetst Fons Dellen met vaart en fijn gevoel voor detail het rauwe Amsterdam van begin jaren tachtig.  Kraakpanden, drank, drugs en geldgebrek – die wereld. Daar maken we kennis met popjournalist Tom Derckx en de verslaafde non-valeur Mink Wildeman wier vriendschap altijd gehuld is in een nevel van alcohol. Dat gaat heel lang goed. Totdat Wildeman door een samenloop van omstandigheden in de serieuze misdaad belandt en bovendien een relatie krijgt met afvalkunstenaar Jessica. Dan ontvouwt zich een liefdesverhaal dat haast niet goed kan aflopen. Want terwijl Jessica onder haar merknaam Jessa XX met haar werk wereldwijd succes boekt raakt Wildeman door de drugs steeds verder van de wereld.

HUGO HOES

naar de boekengids