VPRO Gids 12

19 maart t/m 25 maart
Pagina 38 - ‘Series on demand’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Series on demand

Interessante series in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Top Boy S4

NETFLIX
Top Boy S4

Hoewel Top Boy in eerste instantie allesbehalve een hit was, blies Netflix de serie in 2019 met veel succes nieuw leven in. De ijzersterke misdaadserie draait om drugsdealers Dushane en Sully, die in hun Londense buitenwijk een succesvolle business hebben opgebouwd. In deze vierde reeks probeert Dushane zijn misdaadorganisatie uit te breiden, en krijgt Sully steeds meer last van gewetenswroeging. Het acteerwerk is voortreffelijk, en de sfeerschets van het Londense misdaadleven overtuigend grimmig. Vergelijkingen met klassieker The Wire zijn nooit ver weg, en dat is inmiddels meer dan terecht.

ALEX MAZEREEUW

Young Wallander

NETFLIX
Young Wallander

De weemoedige Zweedse rechercheur Kurt Wallander dook eerst op in de boeken van Henning Mankell, daarna in twee verschillende Zweedse series, een Britse serie met Kenneth Branagh, en nu weer in deze prequelreeks van Netflix – die Engelstalig is en zich afspeelt in hedendaags Malmö. Niet erg logisch, maar vooruit. Voor de kenners zijn er wat knipogen, maar ook zonder voorkennis valt prima te genieten van deze sfeervolle, politiek geëngageerde, redelijk spannende whodunits. Eén zaak per seizoen; het eerste is wat minder sterk dan het tweede.

RICK DE GIER

naar vpro cinema