VPRO Gids 11

12 maart t/m 18 maart
Pagina 50 - ‘zondagetalage’
papier
50

zondagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Medaille met twee kanten

Het was zeven jaar voordat de Joegoslavische oorlogen uitbraken. Het sneeuwde op de Olympische Winterspelen van Sarajevo 1984, en ‘iedereen was blij en trots’.
Een programma over de jaren 80

Zondag

NPO 3 21.47-22.25

38 minuten

NPO Start

Bobsleeër Jelen Franjíc (21) die samen met zijn broer Janko deelnam aan de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing, vertelde op de site van RTL Nieuws een bijzonder verhaal. Zijn vader Mario was ook bobsleeër en deed namens Joegoslavië mee aan de Winterspelen in Sarajevo van 1984. Later, tijdens de oorlog, werd hij opgepakt en afgevoerd. ‘Wij hebben een Kroatische achternaam en Montenegro hoorde toen bij Servië. Hij werd in een bus gestopt die op weg ging naar een soort concentratiekamp of een bos. Hij werd echter herkend door een Serviër, die bij de Spelen van 1984 als materiaalman van het Joegoslavische bobteam had gewerkt. Hij zei tegen de bewakers dat er een fout was gemaakt en dat mijn vader gewoon Servisch was. Toen hebben ze hem en enkele anderen vrijgelaten. Alle anderen in die bussen zijn nooit meer teruggekomen.’