VPRO Gids 10

5 maart t/m 11 maart
Pagina 58 - ‘maandagetalage’
papier
58

maandagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Het nieuwe goud

Er is sprake van een nieuwe goudkoorts in de run op ‘groene’ grondstoffen. Tegenlicht vraagt zich af wat dat doet met de geopolitieke verhoudingen.
VPRO Tegenlicht

Dinsdag

NPO 2 20.26-21.30

54 minuten

NPO Start

De ambities van de EU met de Green Deal zijn torenhoog en eurocommissaris Frans Timmermans en zijn kabinetschef Diederik Samsom hebben flinke haast om de CO2-uitstoot in Europa tot een minimum te reduceren. Belangrijk onderliggend doel daarbij is het Europese continent weer zelfvoorzienend te laten zijn als het gaat om energie en ons niet langer afhankelijk te maken van gas uit Rusland of olie uit het Midden-Oosten. De transitie naar een groenere en meer duurzame EU veroorzaakt een run op nieuwe grondstoffen, met name koper en lithium. Er lijkt sprake van een nieuwe goudkoorts als het gaat om de ontginning van deze ‘critical raw materials’. Lithium wordt onder andere gebruikt voor de accu’s van elektrische auto’s en het bijproduct borium is belangrijk voor het maken van windturbines en zonnepanelen. In hoeverre gaan deze nieuwe grondstoffen tornen aan de bestaande geopolitieke verhoudingen, vraagt Tegenlicht zich af in de aflevering ‘Een nieuwe orde’.