VPRO Gids 9

27 februari t/m 5 maart
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 27 februari

Kinderoutlaws

Al wat goud op de bergen is - C. Pam Zhang

Al wat goud op de bergen is (Signatuur), het debuut van de Chinees-Amerikaanse C. Pam Zhang (1990), is een originele mengeling van een klassiek pioniers-in-het-Amerikaanse-Westen-verhaal, een immigrantenroman en een fabel over ambitie, identiteit en ontheemding. Centraal staan tienerzusjes Lucy en Sam, die zich in het Californië van eind 19de-eeuw gedwongen zien tot een kinderoutlaw-bestaan wanneer gestorven vader Ba hen verweesd achterlaat. Hun queeste om hem een vredige rustplaats te bieden leidt tot horrorslapstick met zijn ontbindende lijk en een mislukte bankoverval. We lezen de door racisme en teleurstellingen getekende levensverhalen van goudzoeker annex mijnwerker Ba en verbeten succeshongerige schoonheid Ma. En tot slot vinden de zusjes zelf de weg naar volwassenheid als cowboy(!) en gezelschapsdame. Een lyrische Aziatische versie van True Grit.

DIRK-JAN ARENSMAN

Onterecht onontdekt

Onze kinderen - Renée van Marissing

Als beroepslezer is het wel eens frustrerend om te zien dat sommige schrijvers maar niet ontdekt worden. Renée van Marissing is zo’n schrijver. Je weet zeker dat heel veel lezers haar nieuwe roman Onze kinderen (Querido) prachtig zouden vinden, ze weten het alleen nog niet. Na de dood van haar vader, die te veel dronk en allesbehalve een ideale vader was, moet Mia zijn huis leegruimen. Intussen kan haar vrouw Sally elk moment bevallen van hun eerste kind. Mia probeert grip te krijgen op de nare herinneringen aan haar vader, die ze toch ook mist, en op haar gevoelens over de komst van een baby waarmee ze geen genen deelt. Een intieme vertelling over familiebanden en rouw.

KATJA DE BRUIN

Bedrieger op papier

De stotteraar - Charles Lewinsky

Johannes Hosea Stärckle is veroordeeld wegens oplichting. De gevangenispastor heeft hem een baantje bezorgd in de bajesbieb, op voorwaarde dat Stärckle, die zwaar stottert, zijn levensverhaal opschrijft. ‘Ik kan beter schrijven dan zijn,’ vat deze zijn bestaan samen. Opgegroeid in een religieuze sekte, waarin werd geslagen en misbruikt, ontwikkelde hij zich tot een uiterst geraffineerde crimineel in geschrifte, die zijn ‘padre’ bestookt met Bijbel- en Schopenhauercitaten in brieven en dagboekaantekeningen, met zijn kwelgeesten afrekent en iedereen weet te bedriegen op weg naar zijn vrijlating. Als de wereld bedrogen wil worden, kan dat het beste gebeuren op papier. De stotteraar van de Zwitser Charles Lewinsky (Meridiaan Uitgevers) is een zeer geestige en vernuftig geconstrueerde roman over wat geschreven taal vermag.

MAARTEN VAN BRACHT

naar de vpro boekengids