VPRO Gids 5

30 januari t/m 5 februari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Beer, kip, konijn en Youp

De Canadese auteur met de beer (VPRO Gids #4, p. 34 ‘Onontbeerlijk’) uit 1976? Dan hebben wij nog altijd Jan Wolkers en de kip in ‘De hond met de blauwe tong’ uit 1964. Details bespaar ik u, en de VPRO Gids zal aan deze dierenliefde vast geen twee pagina's wijden. Overigens volgt het verhaal van Wolkers verder het Flappie-thema. Zonder er gif op in te nemen verwacht ik dat ook Youp van ’t Hek het wel met rode oortjes zal hebben gelezen.

PEER FROEHLING, EINDHOVEN

Revolusi (2)

De bedenkingen van Albert Kort tegen David Van Reybroucks boek Revolusi lijken me wat kort door de bocht (‘Forum’ #4). Het interviewen van honderden mensen die de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië aan den lijve hebben ondervonden is wel degelijk van historische waarde. Bovendien is het maar de vraag of je blindelings kunt vertrouwen op het aanwezige schriftelijk materiaal. Uit zijn brief maak ik op dat Kort geen oorlog of andere wreedheden die in het collectieve geheugen staan gegrift heeft meegemaakt.

TOINE ROMMERS, BOSSCHENHOOFD

Pratende hoofden

Pratende hoofden vormen doorgaans niet het visueel spannendste onderdeel van documentaires, helemaal mee eens. Alleen wordt het er vaak niet beter op als die hoofden met meerdere camera’s tegelijk gefilmd worden en de editors die beelden vervolgens lukraak door elkaar gaan mixen, zoals tegenwoordig bon ton is. Inmiddels is mijn favoriete programma, Tegenlicht, ook ten prooi gevallen aan deze journalistieke modegril. Een programma dat ik hogelijk waardeer om de frisse toekomstgerichte benadering van urgente actuele zaken, maar ook vanwege de vormgeving, die altijd een zekere tijdloze rust uitstraalde. Voor mij wordt die rust verstoord als ik de pratende hoofden afwisselend van dichtbij, van veraf, van voren en van opzij voorbij zie komen – alsof ik aan het trippen ben! Het voegt niets toe om de oren te zien van iemand die aan het woord is. Het is vooral raarrrr… en het leidt mij af van het gesprokene. Breng alstublieft de visuele rust weer terug in dit verder schitterende programma. Bij voorbaat dank. Een fan.

ZERIEL ONDERSTEIN, GRONINGEN

Vaccinatie (2)

Het stuk 'Geen vaccin tegen bullshit’ van Arnout Jaspers (VPRO Gids #3, p. 28) deed voor ons de deur dicht. Zet je vraagtekens bij het coronabeleid en de maatregelen? Dan ben je een complotdenker, iemand die ‘online lui en passief’ is. Vraag je je af hoe het mogelijk is dat Van Dissel, Rutte en De Jonge eerst een halfjaar lang roepen dat mondkapjes niet werken, terwijl ze vervolgens per 1 december 2020 verplicht worden? Complotdenker! Verdiep je je in Ivor Cummins’ grafieken die laten zien dat lockdowns niet werken en zelfs schadelijk zijn, dan ben je een luie complotdenker! Duik je in de ‘Retraction Paper’ van Peter Borger c.s., die minstens tien grove fouten aantoont in de PCR-test die wordt gebruikt om covid-19-besmettingen vast te stellen? Complotdenker! Studeer je elke dag op de informatie van wetenschappers en medici die er anders over denken en systematisch geweerd worden bij de gangbare media? Complotdenker! Heb je twijfels over het covid-19-vaccin van Pfizer, dat eigenlijk een vorm van genetische modificatie is? Een luie en passieve complotdenker! Zelfs als je cijfers aanhaalt van het RIVM of van de WHO waaruit blijkt dat het sterftecijfer vergelijkbaar is met dat van een ernstige griepepidemie, dan ben je een complotdenker! We dachten altijd dat de VPRO een kritische omroep was, maar we hebben ons blijkbaar vergist.

ELS VAN DONGEN, NIJMEGEN