VPRO Gids 5

30 januari t/m 5 februari
Pagina 7 - ‘Alles’
papier
7

Alles

Hugo Blom

Plotseling was ik ‘Alles’ kwijt.

 Een heel jaar, waarvan ik dacht dat ik het netjes had bewaard, op mijn manier gearchiveerd, in één mapje had gestopt en bij de overgang naar een nieuwe laptop had geüpload naar de nieuwe ‘omgeving’ bleek bij nadere bestudering een prachtige verzameling lege submapjes te zijn.

Allemaal eigen schuld, niet gecontroleerd, alles maar zo’n beetje gelaten en pas na de jaarwisseling eens wakker geworden en wat in die mapjes gaan zitten klikken, niets. De helpdesk zweeg. Terecht, omdat ze ook wel weten dat ik er zelf wel achter kom hoe het zit.

Het mapje ‘Alles’ zit in een ander mapje en kan dus nooit alles bevat hebben

Belangrijker was nu de vraag of ik mijn jaar ook zou missen. Hoe erg was dit nu precies? Ook dat was niet eenvoudig te beantwoorden omdat ik niet weet wat ik allemaal kwijt ben, en dan kom ik weer uit bij dat zinnetje ‘op mijn manier gearchiveerd’. Ik zal daar vast niet uniek in zijn, maar mijn mapjes hebben al jarenlang dezelfde betekenisloze namen als ‘Lopende zaken’, ‘Losse stukjes’, ‘Teksten’ en ‘Alles’.

Vooral het mapje ‘Alles’ is interessant, want dat zit in een ander mapje en kan dus nooit alles bevat hebben. Bewaren was al niet mijn sterkste punt, maar zolang ik de mapjes maar door de jaren heen sleepte en kopieerde, had het voor mij in ieder geval de suggestie van een archief. Hoewel ik ook mapjes heb die ‘Archief’ heten.

Goed bewaren is een vak. In de Volkskrant lees ik een mooi stuk over de papierhistorische collectie van de Koninklijke bibliotheek. Sinds de pensionering van de laatste conservator in 2016 is het ‘actieve conservatorschap’ van de collectie beëindigd, omdat de KB ‘niet alles kan doen’. Ik zal de ambitie van mijn eigen actieve conservatorschap ook maar eens bijstellen en mijn nieuwe mapje een andere naam geven. ‘Alles’ kan ik niet doen, ‘Bijna alles’?