VPRO Gids 5

30 januari t/m 5 februari
Pagina 17 - ‘VPRO en IFFR’
papier
17

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

VPRO en IFFR

Gerhard Busch

Hoewel het programma van IFFR door corona dit jaar flink moest worden aangepast is de VPRO weer volop aanwezig in Rotterdam. Niet fysiek deze keer, maar online.

IFFR heeft het festival in dit bijzondere jaar in twee delen geknipt: Het eerste deel, dat zich uitsluitend online zal afspelen, is van 1 tot en met 7 februari; deel twee wordt begin juni gehouden, wanneer er (hopelijk) ook weer grotere groepen mensen naar de bioscoop kunnen en IFFR zijn vijftigste editie wat feestelijker kan vieren.

De focus in februari ligt op de diverse competities van het festival, waaronder ook de uitreiking van de VPRO Big Screen Award. De winnende film wordt in Nederland uitgebracht in de bioscoop en zal door VPRO worden uitgezonden. In totaal dingen vijftien films mee naar de VPRO Big Screen Award, die zal worden gekozen door een vijfkoppige publieksjury.

Op zaterdag 30 januari om 23.55 uur wordt op NPO 2 het Poolse relatiedrama Nina van Olga Chajdas uitgezonden, de winnaar van de VPRO Big Screen Award in 2018. Om hun huwelijk te redden besluiten Nina en Wojtek een jonge vrouw, Magda, te vragen het kind te baren dat ze zelf nooit konden krijgen. Dit blijkt de laatste nagel aan de doodskist van hun huwelijk, want tot haar eigen verbazing wordt Nina verliefd op Magda. Uit het juryrapport destijds: ‘De winnende film is een universeel verhaal over liefde, identiteit, hoop en over het ontkomen aan verwachtingen van de maatschappij. Nina geeft geen simpele oplossingen, maar brengt de kijker een persoonlijke ervaring.’

Op zaterdag 6 februari is op NPO 2 de intieme, poëtische documentaire Transnistra van de Zweedse Anna Eborn te zien, winnaar van de VPRO Big Screen Award in 2019. Over de jonge Tanya en de vijf jongens die om haar heen draaien in de door Moldavië niet als onafhankelijk land erkende streek Transnistrië.

Vrijdag 29 januari is acteur Raymond Thiry te gast in Nooit meer slapen om te praten over zijn rol als Majoor Franken in het Srebrenica-drama Quo Vadis, Aida? Op dinsdag 2 februari schuift regisseur Tim Leyendekker in datzelfde programma aan voor een gesprek over zijn debuutfilm Feast, die geselecteerd is voor de Tiger Award-competitie. Lees ook het interview dat wij met de regisseur hadden (zie ‘Monsters verplegen geen mensen’).

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Bij VPRO Cinema vind je online tien tips voor het festival en verslagen van de diverse Big Talks die op IFFR zullen plaatsvinden. Bovendien gaan we praten met de jury van de VPRO Big Screen Award en – wanneer die bekend is – de winnaar.

Dit jaar op IFFR helaas geen traditionele VPRO Preview- en Reviewdag in Rotterdam, maar wél drie van de mooiste films bij u thuis, speciaal geselecteerd door VPRO Cinema. VPRO-leden krijgen korting op de volgende drie films:

Riders of Justice

Anders Thomas Jensen (Denemarken)

Wanneer een ontploffing in een trein het leven kost van een belangrijke getuige tegen motorbende Riders of Justice kan dat geen toeval zijn. Denkt tenminste Otto, die ook in de trein zat, maar de ontploffing overleefde.

Zwarte komedie van regisseur Jensen (Adam’s Apples), waarin humor en pijn de hele tijd dicht bij elkaar liggen. Openingsfilm van IFFR 2021 (zie Mikkelsen draait door).

Quo vadis Aida? 

Jasmila Žbanić (Bosnië en Herzegovina)

De humanitaire ramp die zich in juli 1995 voltrok tijdens de val van moslimenclave Srebrenica en de rol die Dutchbat daarin speelde, gezien door de ogen van de (fictieve) Bosnische tolk Aida. Die probeert koste wat kost te voorkomen dat het Servische leger ook haar man en twee zonen in handen krijgt.

Sweat 

Magnus von Horn (Polen)

Een ontluisterend inkijkje in het leven van fitnessgoeroe en influencer Sylwia, die op handen gedragen wordt door haar publiek, maar tegelijkertijd gijzelaar is van haar fans. Een ervan ontpopt zich bovendien ook nog als gevaarlijke stalker.