VPRO Gids 47

20 november t/m 26 november
Pagina 38 - ‘Series on demand’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Series on demand

Interessante series in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Glória

NETFLIX
Glória

 

1968. De CIA probeert de Sovjet-Unie te frustreren met een radiostation (‘Radio Vrij Europa’) dat anticommunistische boodschappen doorseint vanuit een Portugees dorpje. Ingenieur João wordt gerekruteerd om te ondersteunen, maar blijkt in werkelijkheid een undercoveragent van de KGB die geheime CIA-communicatie moet onderscheppen. Te midden van al dat dubbelspel gaat diezelfde João op zoek naar een verdwenen spionne. Deze eerste Portugese Netflix-serie geeft een fijn zonnige twist aan de Koude Oorlog, en volgt verder vooral de oerdegelijke regels van de spionagethriller. Niet heel vernieuwend, maar het verveelt geen seconde.

ALEX MAZEREEUW

The Unlikely Murderer

In 1986 wordt de Zweedse premier Olof Palme doodgeschoten. Getuigen zien de moordenaar wegrennen. Toch wordt deze nooit gearresteerd. Het vijfdelige The Unlikely Murderer zoomt in op Stig Engstrom, een grafisch ontwerper die (pas) in 2020 werd aangewezen als de waarschijnlijke dader. De serie laat zien hoe deze weinig indrukwekkende man (gespeeld door Robert Gustafsson met afleidend veel gezichtsprotheses) de moord pleegt en overduidelijk liegt over zijn betrokkenheid terwijl de politie onbegrijpelijk klungelig de andere kant opkijkt. Een bizar verhaal, dat soms wat rommelig wordt verteld.  

ANKE MEIJER

naar vpro cinema