VPRO Gids 46

13 november t/m 19 november
Pagina 32 - ‘Filmpremières’
papier
32

Filmpremières

Drie aanraders

The Many Saints of Newark

Verenigde Staten 2021. Misdaad van Alan Taylor. Met o.a. Alessandro Nivola, Michael Gandolfini, Vera Farmiga, Corey Stoll en Ray Liotta.

Prequel van serieklassieker The Sopranos. Eind jaren zestig is Tony Soprano (Gandolfini, zoon van wijlen James, die Tony speelde in de serie) nog een bleue tiener, die via ‘oom’ Dickie (Nivola) voorzichtig een indruk krijgt van de maffiawereld in New Jersey. Net als de oudere Tony in de serie, heeft deze Dickie ook zo zijn demonen: een agressieve vader, een mondige minnares en ondergeschikten die voortdurend zijn leiderschap bedreigen. Het zijn iets te veel verhaallijnen voor een speelfilm van twee uur, maar voor Sopranos-fans en liefhebbers van gangsterfilms valt er genoeg te genieten. Let vooral op de sublieme bijrol(len) van Ray Liotta.

ALEX MAZEREEUW

Do Not Hesitate

Nederland 2021. Drama van Shariff Korver. Met o.a. Joes Brauers, Spencer Bogaert, Tobias Kersloot en Omar Alwan.

Drie jonge Nederlandse soldaten op vredesmissie in Afghanistan of het Midden-Oosten (de precieze plek wordt nooit genoemd) moeten bij gestrand militair voertuig achterblijven, zodat de onderdelen niet gestolen worden. Het eindeloze wachten in de hitte wordt verstoord wanneer ze in paniek een rondscharrelende geit doodschieten, en de jonge eigenaar vervolgens verhaal komt halen. Psychologisch oorlogsdrama van Korver (Infiltrant) onderzoekt grote thema’s en heeft uitstekende cast, met de jonge Omar Alwan als de hardnekkige geitenhoeder voorop. Nederlandse inzending voor de Oscars.

GERHARD BUSCH

Spencer

Duitsland/Chili/Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 2021. Biografie van Pablo Larraín. Met o.a. Kristen Stewart, Timothy Spall, Sally Hawkins, Sean Harris en Jack Nielen.

Het is 1991 – tien jaar na haar huwelijk met Prins Charles – en het leven van prinses Diana (Stewart in topvorm) ligt in duigen. Charles bedriegt haar openlijk (met Camilla Parker-Bowles) en Diana zit gevangen in een liefdeloos huwelijk. Toch wordt ze geacht om met de familie kerstfeest te vieren in Sandringham, een monstrueus landhuis dat prima zou passen in horrorfilm The Shining. Diana beseft daar dat ze haar koninklijke rol niet langer kan en wil spelen en komt aarzelend in verzet. Magistrale mix van genres (melodrama, horror, farce) van de Chileense regisseur Larraín (Jackie), met een fijn vilein script van Steven Knight (Eastern Promises, Locke).

GERHARD BUSCH

Nieuwsbrief met filmtips

Elke vrijdag verstuurt de redactie van VPRO Cinema een nieuwsbrief boordevol filmtips voor de bioscoop, televisie en on demand. Aanmelden kan via vprogids.nl/cinemanieuwsbrief.