VPRO Gids 46

13 november t/m 19 november
Pagina 58 - ‘maandagetalage’
papier
58

maandagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Gas doet wonderen

Vanaf 1970 legde de Sovjet-Unie pijpleidingen aan om gas naar het Westen te transporteren. De DDR hielp graag een handje mee.
Geschichte im Ersten

De Verenigde Staten en Oekraïne zijn boos omdat Duitsland en Rusland de aardgasleiding Nord Stream 2 toch in gebruik gaan nemen. De Amerikanen beweren dat Duitsland en het Westen daarmee te afhankelijk worden van Rusland en hadden liever dat Europa het duurdere Amerikaanse schaliegas gaat importeren. De Oekraïners zijn nu bang dat de Russen de gaslevering naar hun land gaan gebruiken als politiek wapen; de kraan dichtdraaien of de prijzen verhogen – iets waarvoor de Duitsers niet bang hoeven te zijn omdat Rusland de contracten met het Westen over gaslevering, ook toen de temperatuur tijdens de Koude Oorlog tot ver onder nul zakte, altijd is nagekomen. 

Kortom, politieke ideologie boog ook in het verleden al vaak voor economie, en gas (en olie) leidden tot welbegrepen wederzijdse afhankelijkheid. Rusland levert nu al een halve eeuw, en Poetin heeft laten weten dat Rusland ook ons huidige gastekort graag wil aanvullen.