VPRO Gids 44

30 oktober t/m 5 november
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Midlifecrisis

Eerst een artikel over Fire: mensen die voor hun dertigste van investeringen rond willen kunnen komen (VPRO Gids #39, p. 18, ‘Je kostje gekocht’). Investeringen waarin? denk ik dan. Wapenhandel, milieuverwoestende bedrijven? Dan een artikel over dure auto’s spotten (VPRO Gids #40, p. 10, ‘Reffen in de P.C. Hooft’). Ik heb het even opgezocht: een Lamborghini kost zo’n drie ton. Ik zou me zelf toch zeer ongemakkelijk voelen als ik in zo’n ding zou rijden, wetend dat er in Nederland mensen zijn die hun kind geen ontbijt kunnen geven, om over de rest van de wereld nog maar te zwijgen… Eh, hoe lang bestaat de VPRO ook alweer? Is hier sprake van een midlifecrisis?

SEL VERHOEVEN, DEN HAAG

Tompouce

Leuk artikel over de methodes die mensen gebruiken om een tompouce te eten (VPRO Gids #41, p. 83, ‘Dat gele spul’). Eén manier ontbreekt echter en dat is wat meesterbakker Cees Holtkamp aanbeveelt om alle smaken in één keer tegelijk te proeven, waar het tenslotte om gaat: leg de tompouce op zijn zij en snijd hem in plakjes.

ROSEMARIE POLS

Boek in beeld

Hoe moeilijk kan het zijn om een boek dat je bespreekt even stil en zichtbaar in beeld te houden? Tijdens alle uitzendingen van Brommer op zee zie ik de titels vluchtig voorbij flitsen, omdat de presentatoren met de boeken zwaaien, het boek omkeren, of het tegen zich aan houden. Hoe moeilijk is het om het boek dat besproken wordt op een standaard te zetten of op een andere manier duidelijk in beeld te brengen? Het stoort mij dat ik steeds na de uitzending de titels moet opzoeken of deze überhaupt niet meer kan achterhalen. Jammer en irritant.

ANGELIQUE BERENDSEN, DEN BOSCH

Stef Biemans

Dank Stef! Wat maken jij en je team toch fantastisch fraaie series voorzien van een fijne toon. Nieuwsgierig, respectvol en met humor. En zelfspot en zelfonderzoek wordt niet geschuwd. Ik hou daar erg van. Heb veel plezier beleefd aan Brieven aan de rest van Spanje. Vooral de aflevering ‘Mama Afrika’ blijft me bij, mooi en ontroerend. De persoonlijke benadering vind ik een verademing, in het bijzonder in deze aflevering. Succes en plezier met de volgende serie, ik kijk ernaar uit. Adios!

MARION POT, WAPSERVEEN

Geheugen (2)

Zonder de afzender te zien wist ik al na enkele regels dat de brief over dit onderwerp van Albert Kort moest zijn (‘Forum’ #43). Als het gaat om gebeurtenissen uit het verleden heeft hij geen hoge pet op over het geheugen van de mens. Zijn grote voorbeeld is Douwe Draaisma. Denken beide heren echt dat het geheugen van de mens is getraind om bijvoorbeeld de verschrikkingen van de Holocaust te vergeten? Verwijzen ze op die manier de getuigenissen van mensen die oorlog, hongersnood, slavernij en martelingen hebben meegemaakt naar de prullenbak? Ik hoop dat Albert Kort deze week de olifant tegenkomt die hij vijftig jaar geleden heeft getreiterd. De klets van de slurf zal als muziek in mijn oren klinken.

TOINE ROMMERS, BOSSCHENHOOFD

Op locatie

Als 51-jarig lid van de VPRO mag ik u complimenteren met het fantastische OVT. Op de geschiedenistoer. Heerlijk op locatie. Met de mensen en de verhalen van hoe het was in die jaren. Hulde en dank aan het hele team dat dit voor elkaar brengt.

THOMAS VERBUNT