VPRO Gids 43

23 oktober t/m 29 oktober
Pagina 82 - ‘donderdagetalage’
papier
82

donderdagetalage


Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Doorspokende historie

Het werk van Natasja Kensmil, winnaar van de Johannes Vermeerprijs 2021, is als een röntgenfoto van de (Nederlandse) geschiedenis.

Nooit meer slapen
NPO RADIO 1 0.00-1.00 uur

Op sombere, ietwat griezelige doeken toont Natasja Kensmil (Amsterdam, 1973) aspecten van de werkelijkheid die we niet zo snel zien, of liever niet willen zien. Een typerende serie is Momuments of Regents uit 2019: negen schilderijen geïnspireerd op portretten van zeventiende-eeuwse weldoensters. Kensmil, winnaar van de Johannes Vermeerprijs 2021 en vannacht te gast in Nooit meer slapen, heeft ze in wit op zwart geschilderd, als het negatief van een foto. Zo werpt ze licht op de schaduwzijde van de geschiedenis: de koloniale misdaden waarmee de rijkdom verworven werd die deze weldoensters voor hun liefdadigheid konden aanwenden. Iets soortgelijks doet ze in haar schilderij White Elephant (2019) waarop ze een VOC-schip afbeeldt, wederom in fotonegatiefstijl.