VPRO Gids 42

16 oktober t/m 22 oktober
Pagina 42 - ‘zaterdagetalage’
papier
42

zaterdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Republikeins schijnproces

Een bijzondere docu-fictie kijkt voorbij de mythe van Marie-Antoinette als symbool van royalistische arrogantie en decadentie.
Die letzten 76 Tage von Marie-Antoinette

Twee dagen en twee nachten. Zo lang duurde het proces waarbij Marie-Antoinette, de laatste koningin van Frankrijk, ter dood veroordeeld werd. Het was oktober 1793, vier jaar na de inname van de Bastille. Haar man Louis XVI was al in januari dat jaar naar de guillotine gebracht. Historicus en uitgever Emmanuel de Waresquiel publiceerde in 2016 het boek Juger la reine (‘Het berechten van de koningin’) over het showproces. Hij liet zien dat het niet alleen de koningin was die daar berecht werd, maar ook een buitenlandse (Marie-Antoinette was een telg van het Oostenrijkse vorstenhuis), een vrouw en een moeder. Geen leugen werd geschuwd om haar kop te laten rollen. Er werd beweerd dat ze grote sommen geld naar Oostenrijk had doorgesluisd en zelfs dat ze ontucht had gepleegd met haar achtjarige zoon Charles.