VPRO Gids 41

9 oktober t/m 15 oktober
Pagina 7 - ‘Blootje’
papier
7

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Blootje

Hugo Blom

Tijdens de openingsfilm van het Nederlands Film Festival beleefde ik een ongemakkelijk moment dat misschien het best te omschrijven is als hypocriet.

In een toch al onverwachte scène is de hoofdrolspeler plotseling bij haar minnaar. Zij tuurt wat in haar blootje over de stad, terwijl hij ook in zijn blootje op de bank ligt. Er dienden zich sowieso allerlei verhaaltechnische vragen aan, maar die moesten wijken voor de vraag die ik mezelf nog nooit gesteld had: waarom is zij bloot? Omdat ze net geneukt hebben, antwoordde mijn andere hersenhelft. Waarschijnlijk. Op de bank. Waarschijnlijk. Waar hij nog steeds ligt, al is zijn blootheid een stuk minder aanwezig, want alleen zijn bolle buik is te zien. Zij was aan alle kanten te bewonderen. Ik belandde in mijn eentje in een discussie die in Nederland al meer dan veertig jaar wordt gevoerd. Functioneel of niet-functioneel bloot? Eigenlijk was de hele scène niet zo functioneel, kill your blote darlings please.

Functioneel is een belachelijk woord dat de discussie heeft verziekt

Dezelfde verbazing overviel me meerdere keren, maar dan anders, tijdens het kijken naar de HBO-serie The White Lotus, waarin full-frontal mannelijk naakt, seks tussen mannen en een legendarische poepscène zitten. Ja echt. Niet de VPRO in 1975 met Ir. Evert van der Pik (terzijde, er is iemand op LinkedIn die zo heet), maar een Amerikaanse serie uit 2021. Het naakt en vooral de poep waren overigens bijzonder functioneel voor het verhaal, de spanning en een klein beetje walging.

Ik ben eruit. Ik wil nog steeds graag veel bloot van iedereen in alle films en series. Functioneel is een belachelijk woord dat de discussie heeft verziekt. Het draait om geloofwaardigheid. Ik zou een scène aankunnen met een blote Sigrid Kaag en een blote Mark Rutte als die geloofwaardig is. Gouden Kalf voor degene die dat voor mekaar krijgt.