VPRO Gids 40

2 oktober t/m 8 oktober
Pagina 28 - ‘Filmpremières’
papier
28

Filmpremières

Drie aanraders

Forever Rich

Nederland 2021. Komedie van Shady El-Hamus. Met o.a. Jonas Smulders, Yootha Wong-Loi-Sing, Daniël Kolf, Hadewych Minis en Sinem Kavus.

Acteur Jonas Smulders (Paradise Drifters, De Oost) leeft zich indrukwekkend uit als de succesvolle, tikje manische rapper Richie, die wanhopig probeert zijn stoere imago te redden nadat een vernederend filmpje over hem viraal is gegaan. Rauwe, energieke thriller van de regisseur van De Libi (2019) schetst een geloofwaardig beeld van de huidige hiphopcultuur en de grilligheid van internetroem, maar blijft op dramatisch vlak een beetje wazig. Is Richie nou vooral meelijwekkend, onnozel, doortrapt, heldhaftig? De makers lijken daar zelf niet helemaal over uit te zijn.

RICK DE GIER

Everybody’s Talking About Jamie

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2021. Musical van Jonathan Butterell. Met o.a. Max Harwood, Lauren Patel, Sarah Lancashire, Shobna Gulati en Richard E. Grant.

Vrolijke musicalfilm over de zestienjarige Jamie (debuterende ontdekking Harwood), die als dragqueen naar het schoolbal wil. Maar in zijn woonplaats Sheffield kijken ze daar toch wat vreemd tegenaan, met Jamies vader als belangrijkste conservatieve tegenkracht. Toch wordt de film nergens te zwaar: regisseur Butterell verfilmt zijn eigen musical - die weer gebaseerd was op een documentaire - als een muzikale wervelwind die moeiteloos het hart verovert. Mooie bijrollen voor Richard E. Grant (als oude dragqueen) en Sarah Lancashire (als Jamies aandoenlijke moeder).

ALEX MAZEREEUW

Mijn vader is een vliegtuig

Nederland 2021. Drama van Antoinette Beumer. Met o.a. Elise Schaap, Pierre Bokma, Maarten Heijmans, Stefan Rokebrand en Hannah Hoekstra.

Wanneer haar moeder plotseling overlijdt slaan bij de geslaagde veertiger Eva de stoppen door. Verdrongen herinneringen uit haar jeugd – waarin de kleine Eva bang was voor haar onberekenbare, psychotische vader – komen weer naar boven en Eva raakt de grip op de werkelijkheid kwijt. Haar grote angst is dat ze haar vader achternagaat, die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting zit. Sterk spel van Schaap als Eva en Bokma als haar nog steeds gevaarlijke vader, maar ook een soms wat al te nadrukkelijk scenario, dat nota bene gebaseerd is op Beumers eigen, gelijknamige en semi-autobiografische roman uit 2017. Openingsfilm van NFF2021.

GERHARD BUSCH

Bond in de bios

Vanaf 30 oktober zijn ook de 25ste James Bond-film (No Time to Die) en de nieuwste creatie van Alex van Warmerdam (Nr. 10) in de bioscoop te zien. Ga voor het oordeel van de critici naar vprogids.nl/bioscoop.

naar vpro cinema