VPRO Gids 39

25 september t/m 1 oktober
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 25 september

Poëtische ode

Hier zijn leeuwen - Katerina Poladjan

Helen Mazavian, een boekrestauratrice van half-Armeense komaf, gaat naar Jerevan om zich in de werkplaats van het nationaal archief te bekwamen in het herstellen van Armeense manuscripten. Ze raakt in de ban van een kantlijnnotitie in een op te lappen huisbijbeltje – ‘Hrant wil niet wakker worden’ – die haar op het spoor zet van familieverleden, de Armeense genocide van 1915 en de blijvende gevolgen voor de identiteit en het bestaan van Armeniërs, met name die in de diaspora. In Hier zijn leeuwen (Wereldbibliotheek) brengt de Duitse actrice en schrijver Katerina Poladjan, wier opa de genocide overleefde, in rake schetsen en dialogen en ook met de nodige ironie een poëtische ode aan Armenië in het licht van een tragisch en traumatisch verleden.

MAARTEN VAN BRACHT

Onmisbare levensankers

Terug naar huis - Jesús Carrasco

Je kunt Jesús Carrasco er niet van beschuldigen dat hij het kunstje van zijn bestsellerdebuut De vlucht (2013) probeert te herhalen. Na dat bloemrijke Iberische antwoord op Cormac McCarthy’s The Road volgde een fantasievol what-if?-fabel spelend in een bezet Spanje, begin twintigste eeuw. En nu verrast hij met Terug naar huis (Meulenhoff), een huiskamerrealistische familieroman waarin verteller Juan Álvarez vanuit Edinburgh, waar hij in de botanische tuin werkt, terugkeert naar zijn geboortedorp Cruces. Louter voor zijn vaders begrafenis, denkt hij. Maar dan draagt zus Isabel plotseling de zorg voor zijn dementerende moeder aan hem over. Wat volgt is een ingetogen verhaal over de benauwenis én warmte van een dorpsgemeenschap, ouderliefde en kinderverantwoordelijkheid, en (vervliegende) herinneringen als onmisbare levensankers.

DIRK-JAN ARENSMAN

Modern familiedrama

Volwassen mensen - Marie Aubert

Ida is veertig en heeft net geïnformeerd of ze haar eitjes kan laten invriezen zodat ze die kan inzetten zodra ze de juiste man tegenkomt. Haar zus Marthe heeft zo’n man intussen gevonden. Na veel mislukkingen is zij eindelijk zwanger. Dat nieuws legt een bom onder wat een gezellig familieweekend had moeten worden in het gezamenlijke vakantiehuisje aan het water. In haar ijzersterke roman Volwassen mensen (De Geus) zet de Noorse Marie Aubert de verhoudingen tussen de zussen, hun moeder en de aanhang op scherp met behulp van veel drank, oud zeer en een geheim waarvan je weet dat het niet geheim zal blijven. Een modern familiedrama vol onderhuidse spanning waarin niet alles wordt uitgespeld.

KATJA DE BRUIN

naar de vpro boekengids